Új számítógépes vírus terjed, ami frissítésnek álcázza magát

Megjelent egy új jelszótolvaj trójai vírus, ami a böngészőkbe (Chrome és Firefox) épülve lopja a felhasználók adatait. Kevésbé biztonságos banki oldalak jelszavait is megszerezheti így kárt okozva a TrickBot-típusú eszköz.
Szabó Dániel, 2019. július 20. szombat, 14:19
Fotó: Getty Images

Egyelőre a leggyakrabban egy online Office 365 szövegszerkesztő csomagnak álcázott weboldalról terjed a TrickBot számítógépes vírusok új fajtája. Az adattolvaj kód elsőre böngésző frissítésnek vagy álcázza magát, azt állítva, hogy anélkül nem lehet használni a netes szolgáltatást. Aki telepíti ezt az eszközt, azt kockáztatja, hogy az összes a böngészőjébe elmentett jelszavát kiadja a hackereknek.

A BleepingComputer szerint a Chrome és Firefox felhasználói aggódhatnak - ezek egyébként is a leggyakoribb böngészők - ugyanis a csalás őket célozza. Az ál-Office 365 oldalon egy kamu hibaüzenetet dob a felhasználóknak, állítva, hogy túl régi az általuk használt szoftver, itt kínálja fel a frissítést, ami a rosszindulatú kódot beépíti a böngészőkbe, onnan pedig a jelszavakhoz könnyen hozzáfér és ellophatja. Ennek kockázata, hogy akár bankfiókok is hozzáférhetnek a csalók.

Ha már valaki telepítette a kódot, akkor érdemes törölnie a böngészőjét, megváltoztatnia a jelszavait, valamint vírusirtókkal ellenőrizni a számítógépét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Xenador, 2019.07.21 17:29

Ne nevezzük vírusnak, mert ez egy trójai. Általánosságban a "kártevő" (malware) a legcélszerűbb kifejezés.

Régi tanulság:
Ami végre elfogadhatóan működik, azt ne frissítsd. Esetleg eltüntetsz egy régi hibát, és kapsz helyette két újat. Kivétel a biztonsági programok csoportja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html