Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idén húsz éves Vodafone Magyarország összesen 33 darab állandó, élő 5G bázisállomást telepített és kapcsolt hálózatba a fővárosban. A most elindított szolgáltatás a 3,5 GHz-es sávban működik, amelyet a Vodafone még a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2016-os aukcióján vásárolt a jelenleg aktív magyarországi mobilszolgáltatók közül egyedüliként.

A telekommunikációs cég közlése szerint a mindenki számára elérhető kültéri 5G szolgáltatást a Vodafone Magyarország az országban elsőként indította el, amit először Budapest belvárosában, pontosabban Budapest belső kerületeiben és a Duna mentén vehetnek igénybe az ügyfelek.

A Vodafone közleményében ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy az 5G hálózat csak az arra alkalmas mobileszközzel és tarifával érhető el. A Vodafone portfóliójában jelenleg két 5G képes készülék kapható: az LG V50 és a Huawei Mate 20X, ám a szolgáltató ígérete szerint a jövőben tovább bővülne ez a termékportfólió.

Lakossági tarifa szinten a Red Live, Red Live+ és Red Infinity Pro előfizetésekkel érhető el az 5G szolgáltatás, míg a vállalati tarifák esetében ezek a Business Red 5GB, Business Red 20GB, Business Red Superior, Business Red World csomagok. Ezekkel az előfizetésekkel további költségek nélkül használható az 5G hálózat.

A hálózattal kapcsolatban a közleményből kiderül, hogy a most bekapcsolt, összesen 33 darab állandó, élő 5G bázisállomások a már meglévő 4G állomásokra épülnek. A budapesti hálózat a Vodafone saját 3,5GHz-es sávján működik. Az első magyarországi 5G hálózat elméleti maximális letöltési sebessége meghaladhatja az 1,4 gigabit per szekundumot (a garantált letöltési sebesség 0/0 Mbit/s), a késleltetés pedig 10 milliszekundum alá is csökkenhet.