Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Vodafone Magyarország Budapesten és környékén több mint 200 bázisállomáson kapcsolta fel az 5G-t, melynek köszönhetően immár Budapest lakott területének nagy részén elérhetővé vált a kültéri 5G hálózat a Vodafone ügyfelei számára - jelentette be Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország Zrt. vezérigazgatója.

A tervek szerint az első negyedév végéig országosan közel 300 bázisállomáson fogják felkapcsolni az 5G-t, ezzel további nagyvárosokban és kisebb településeken is elérhetővé válik az újgenerációs mobilhálózat.

A Vodafone 2019 májusában először Zalaegerszegen, a Zala ZONE Járműipari Tesztpálya ünnepélyes megnyitója alkalmából a tesztpályán, majd Budapesten a Vodafone Székház tetején indította el saját frekvenciáján Magyarország első állandó, hálózatába kapcsolt 5G bázisállomásait. A telekommunikációs vállalat 2019 őszén indította el az ország első, mindenki számára elérhető kültéri kereskedelmi 5G hálózatát. Ezt követően 2020-ban több vidéki nagyvárosban is elindult az 5G szolgáltatás, így Siófokon, Székesfehérváron, valamint Miskolcon vált elérhetővé az újgenerációs mobilhálózat.

A telekommunikációs cég az oktatás területén is megjelent az 5G-vel, miután tavaly együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), melynek keretében a vállalat saját frekvenciakészletéből 40 MHz-et biztosít az egyetemen épülő kísérleti 5G hálózat és 5G Laboratórium létrehozásához és üzemeltetéséhez.

Amanda Nelson szerint az 5G fejlesztéseknél Magyarország az élen jár nemcsak Európában, hanem az egész világon.

Miközben a vállalat elkötelezett amellett, hogy kivegye a részét Magyarország digitalizációs fejlesztéséből, az is fontos számukra, hogy mindez fenntartható módon történjen - tette hozzá Orbán Anita, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese. Az újgenerációs hálózat olyan előnyei mellett, mint amilyen a korábbi hálózatokhoz képest gyorsabb adatátvitel, nagyobb kapacitás és sokkal kisebb késleltetési idő, az energiaigénye is jóval kisebb, mint például a 4G hálózatok esetében. Példaként említette, hogy míg a 3G hálózaton 1GB-nyi adatforgalom 110 Wh energiafelhasználást igényel, addig 4G hálózaton ez már csak 30 Wh, 5G hálózaton (3,5 GHz) pedig csupán 8 Wh.

Emellett az 5G-nek számos közvetett pozitív környezeti hatása is lesz - vélekedett Orbán Anita. Segítségével ugyanis széles körben elterjedhetnek olyan technológiák, mint például az IoT megoldások, gépi tanulás, mesterséges intelligencia, amelyek a fenntarthatóságot szolgáló intelligens ökoszisztémák alapjait képezik a jövőben.

Utóbbi eredményeként jelentős fejlesztések jelenhetnek meg a gyáriparban az automatizált gyárakkal, önvezető járművekkel, az egészségügyben többek között a távdiagnosztikával, távműtétekkel, nagyfelbontású képalkotó diagnosztikák gyors továbbításával, vagy a kezelésekben megjelenő számos hasznos eszközzel.