Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A technológia fejlődés egyre gyorsabb és nagyobb mennyiségű adatátvitelt kíván meg, amelyhez a technológiai feltéteke biztosítása is egyre égetőbb lesz. Bár már szinte minden az 5G fejlesztések körül forog - legalábbis a nagyközönség számára még csak szóban -, ennek a hatósági szabályozása még csak most van kialakulóban.

A Siófokon megrendezett Internet Hungary konferencia megnyitóján Karas Monika, az NMHH elnöke elmondta, hogy a hatóság stratégiájának része, hogy a nemzetközi egyeztetéseknek megfelelően a közlejövőben biztosítsák az 5G szolgáltatást. Az NMHH elnöke az Internet Hungary-n bejelentette, hogy megkezdték a 2019 közepére tervezett újabb frekvenciaértékesítés előkészítését, melynek keretében majd a 700 MHz-es és a 3400-3800 MHz-es frekvenciasávokat kínálják fel a szolgáltatóknak. Emellett még vizsgálják a lehetőségét annak is, hogy a 1,5, 2,2, 2,6 GHz-es sávok egésze, illetve azoknak még fel nem használt részei is az értékesítés tárgyát képezzék.

Az 5G térnyeréséhez idővel szükség lesz még majd arra is, hogy a 24, 25, 27,5 GHz közötti frekvenciasávokat is bevonják - mondta az NMHH elnöke. Az 5G frekvencia értékesítés azonban új szabályozási kihívásokat is jelent a hatóság számára, a cél az ütemezésben az, hogy év végére összeállítsák a jogi feltételeket tartalmazó tervezeteket. A dokumentáció részleteit jövő márciustól egyeztetnék, az értékesítési eljárás megnyitását pedig jövő nyár elejére tervezné az NMHH.

Solymár Károly Balázs, az ITM helyettes államtitkára, Karas Monika, a NMHH elnöke, Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese, Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója, Képünk forrása: Vodafone Magyaroszág

Mindennek ott lesz majd jelentősége, hogy az 5G az IoT (Iternet of Things - dolgok internete) kommunikáció területén a mostaninál jelentősen több eszköz összeköttetését teszi majd lehetővé, rendkívül gyorsan és ultra-alacsony késleltetéssel.

Egy pillantás a jövőbe

Az Internet Hungary egyik attrakciója is ehhez kapcsolódott: a Vodafone Magyarország elsőként az országban 5G tesztkapcsolaton keresztül közvetített valós idejű online videós tartalmat, melyet HD minőségben streamelt a világhálóra. Az Esport Universum szervezésében a Vodafone budapesti székházában zajló HearthStone Magyar Kupa tartalmát a siófoki kihelyezett stúdióban valós időben vágták és kommentálták, az adás pedig ezt követően 5G tesztkapcsolaton keresztül került fel a világhálóra, ahol az érdeklődők a Twitch felületén, a Fusion TV csatornáján követhették az élő, HD minőségű videó streamet.

A kapcsolat a 3,5 GHz-es sávon jött létre, amelyen a magyarországi mobilszolgáltatók közül jelenleg egyedül a Vodafone Magyarország rendelkezik kereskedelmi szolgáltatásra használható 5G-s frekvenciával - jelentette be Budai J. Gergő, a vállalat vezérigazgató-helyettese.

A technika ördöge

A Vodafone az első nagyközönségnek bemutatott 5G demóján egy standalone, tehát a meglévő 4G hálózattól független teszt core hálózatot és 5G-s modemet, valamint egy aktív antennával felszerelt bázisállomást használt. Az aktív antenna (más néven 'massive MIMO') lényege, hogy a jelet pontosabban körülhatárolt rétegekbe tudja rendezni, ezzel növelve az átvitel hatékonyságát. Ezek a rétegek nagyobb kapacitást tudnak biztosítani, mint a jelenlegi 4G rendszerek, azonos sávszélesség használata mellett. Ez az aktív antennával felszerelt rádiós berendezés a 3,5 GHz-es frekvencián biztosította az 5G kapcsolatot a hálózat modemjének, amire a videós szerver rácsatlakozott.

Mire lesz ez még jó?

A jövőben az 5G bevezetésével a Vodafone által az Internet Hungary-n bemutatott megoldás a HD minőségű videók élőben történő közvetítése sportmérkőzéseken túl akár mentőautókban is használható lesz majd - tette hozzá Budai J. Gergő -, így a kórházi diagnosztika már a betegszállítás közben megtörténhet. Mindehhez pedig szükségesek lesznek az 5G hálózatok legfontosabb jellemzői: az ultra-alacsony késleltetés, a nagyon magas megbízhatóság, valamint a jelentősen megnövekedett kapacitás és átviteli sebesség.

Ma közelebb hoztuk azt a jövőt, amelyet mi Gigabit Magyarországnak hívunk - mondta a rendezvényen Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója, aki szerint a telekommunikációs vállalat ezt követően is egyre nagyobb részt fog vállalni abban, hogy Magyarország az Európai Unió öt legversenyképesebb gazdaságának egyike legyen.

Mit hozhat ez Magyarországnak?

Az Európai Bizottság is felmérte az 5G fejlesztésének előnyeit, amely alapján akár még meg is valósulhat az, amiről a Vodafone vezérigazgatója beszélt. Egy a brüsszeli testület megrendelésére a Boston Consulting Group (BCG) által készített tanulmány becslése szerint az 5G kiépítésébe befektetett 56,6 milliárd euró az EU-ban átlagosan évente 113,1 milliárd euró gazdasági előnnyel járna, ami Európa-szerte 2,3 millió új állást teremtene 2025-ig. Szintén eszerint a tanulmány szerint Magyarországon az 5G miatt létrejövő munkahelyek, illetve a gazdasági előnyök felülmúlnák az uniós átlagot - idézi az Index az Európai Bizottság tanulmányát.

Képünk forrása: Shutterstock