Ezzel a lépéssel a cég folytatja a korábban elkezdett fenntarthatósági fejlesztéseket: tavaly a műanyag-felhasználás csökkentés jegyében SIM-kártyák méretét felezte, idén augusztusban pedig környezetkímélő, plasztikkártya nélküli eSIM-et vezetett be.

Az ecoSIM-et a Vodafone a teljes európai piacán, valamint Egyiptomban, Törökországban és Dél-Afrikában is bevezeti.

Azon készülékek vásárlása esetén melyek támogatják az elektronikus SIM kártyákat, a Vodafone akár plasztikmentes, úgynevezett eSIM-et, míg a nem eSIM-kompatibilis készülékek esetében 100%-ban újrahasznosított műanyagból előállított ecoSIM-eket biztosít. A régi kártyák készletkiürítését követően a Vodafone hazánkban csak eSIM és ecoSIM kártyákat kínál új készülékvásárlások esetén. Mindkét esetben teljes értékű, a korábbi SIM funkciókat maximálisan támogató megoldásról van szó.

A Vodafone még 2019 decemberében tűzte ki célul, hogy 2020 áprilisig felére csökkenti a nem alapvető műanyagok felhasználását kiskereskedelmi hálózatában, valamint irodai telephelyein. A SIM kártya tartók méretének megfelezésével a Vodafone évente globálisan mintegy 340 tonnával csökkentette a SIM-kártyák előállításához felhasznált műanyag mennyiségét, ami 1760 tonna szén-dioxid-kibocsátásnak felel meg.

A Vodafone által bevezetett EcoSIM – ugyanebben az anyaghatékony, félméretű kártyaformátumban további 320 tonna új műanyag előállítását teszi szükségtelenné évente – amely további 1280 tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását eredményezheti évente.