Kiszervezés jön a Vodafone-nál

Novemberre Magyarországon is megtörténik a helyi Vodafone-leányvállalat mobilos infrastruktúrájának új cégbe szervezése - írja a hwsw.hu.
Szász Péter, 2020. szeptember 2. szerda, 15:04
Fotó: Getty Images

Az előzetes terveknek megfelelően novemberben új cégbe szervezi mobilhálózati infrastruktúráját, illetve annak passzív elemeit a Vodafone Magyarország. A Cégközlöny szerdai számában közzétett végzés szerint a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-ből jogutódlással kiváló Vodafone Magyarország Toronyvállalat Zrt. november 1-jével kezdi meg a működését - olvasható a portálon, amely szerint az új cég vezérigazgatója a Vodafone Magyarország jelenlegi vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, Budai J. Gergő lesz.

Az értesülést a Vodafone megerősítette.

A Vodafone Csoport először tavaly júliusban jelentette be, hogy önálló cég(ek)be szervezi ki az európai leányvállalatoknál működő passzív bázisállomás-elemeket, vagyis jellemzően magukat az oszlopokat (tornyokat), áramellátó komponenseket és az aktív elemek elhelyezésére szolgáló szekrényeket, konténereket.

A lépés amellett, hogy elősegítheti az 5G-s hálózatok kapcsán egyre több országban előtérbe kerülő hálózatmegosztási konstrukciók (towerco) elterjedését, a bérleti szerződések és a tervezett tőzsdei jelenlét révén jelentős anyagi előnnyel is járhat.

A Vodafone Csoport Nick Read vezérigazgató 2018-as kinevezését követően több európai kulcspiacon is megegyezett versenytársaival az aktív és passzív mobilhálózati elemek közös használatáról. A cégcsoport tulajdonában lévő csaknem 70 ezer torony túlnyomó része az angol, spanyol, olasz és a német leányvállalatok hálózatát alkotja, a fennmaradó rész a kisebb európai érdekeltségeknél üzemel.

Az európai Vodafone infrastruktúra-cégeket vélhetően az a Vantage Towers fogja majd össze, melynek tőzsdére vitelét jövő év elején tervezi a cégcsoport. A Vodafone saját towerco-jának összértékét mintegy 18 milliárd euróra becsülték a tőzsdei megjelenéssel kapcsolatos bejelentés során.

A Vodafone Toronyvállalahoz hasonló towerco-k akár a mobilszolgáltatóktól teljesen függetlenül, akár azok tulajdonaként több régióban is jelen vannak évek óta. Így mára több mint kétmillió mobiltornyot üzemeltet a kínai operátorok által létrehozott China Tower Corporation, de van ilyen infrastruktúra-üzemeltető cég Észak-Amerikában (American Tower) és Európában is (Deutsche Funkturm, Cellnex).

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

toferi41@freemail.hu, 2020.09.05 20:55

Ezért növekedett például a UPC-vel a Vodafon, hogy utána meg kiszervezze a vállalatának egy részét?Csak azért hogy ne legyen a UPC verseny társ?A nagy erős hal megette a kicsit, most meg foszlik darabjaira?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

feedback, 2020.09.03 13:35

Megérne az is egy index - napi.hu cikket, hogy meginterjúvolják a Vodafone vezetőit a mostani szolgáltatással kapcsolatos problémákról. Miért vannak az akár egész napos kimaradások? Miért működött UPC és miért nem a Vodafone? Miért nem kommunikálnak az ügyfeleik felé? A sorozatos kimaradások miatt - nekem eddig két teljes munkanapom bánja - milyen kompenzációt kapnak az ügyfelek?
Miért nem kap az ügyfél értesítést, amennyiben helyreállt a szolgálatás?
Valaki álljon ki a Vodafone vezetői közül az ügyfelek elé és tisztelje már meg őket azzal, hogy szóba áll velük!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

feedback, 2020.09.03 13:32

Számomra az nem derült ki a cikkből, hogy ez az ügyfelek számára mit jelent. Lesz végre elfogadható minőségű szolgáltatás? Mert jelenleg a Vodafone internet szolgáltatása - és ezzel kapcsolatos kommunikációja - katasztrófális és teljességgel elfogadhatatlan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html