Az előzetes terveknek megfelelően novemberben új cégbe szervezi mobilhálózati infrastruktúráját, illetve annak passzív elemeit a Vodafone Magyarország. A Cégközlöny szerdai számában közzétett végzés szerint a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-ből jogutódlással kiváló Vodafone Magyarország Toronyvállalat Zrt. november 1-jével kezdi meg a működését - olvasható a portálon, amely szerint az új cég vezérigazgatója a Vodafone Magyarország jelenlegi vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, Budai J. Gergő lesz.

Az értesülést a Vodafone megerősítette.

A Vodafone Csoport először tavaly júliusban jelentette be, hogy önálló cég(ek)be szervezi ki az európai leányvállalatoknál működő passzív bázisállomás-elemeket, vagyis jellemzően magukat az oszlopokat (tornyokat), áramellátó komponenseket és az aktív elemek elhelyezésére szolgáló szekrényeket, konténereket.

A lépés amellett, hogy elősegítheti az 5G-s hálózatok kapcsán egyre több országban előtérbe kerülő hálózatmegosztási konstrukciók (towerco) elterjedését, a bérleti szerződések és a tervezett tőzsdei jelenlét révén jelentős anyagi előnnyel is járhat.

A Vodafone Csoport Nick Read vezérigazgató 2018-as kinevezését követően több európai kulcspiacon is megegyezett versenytársaival az aktív és passzív mobilhálózati elemek közös használatáról. A cégcsoport tulajdonában lévő csaknem 70 ezer torony túlnyomó része az angol, spanyol, olasz és a német leányvállalatok hálózatát alkotja, a fennmaradó rész a kisebb európai érdekeltségeknél üzemel.

Az európai Vodafone infrastruktúra-cégeket vélhetően az a Vantage Towers fogja majd össze, melynek tőzsdére vitelét jövő év elején tervezi a cégcsoport. A Vodafone saját towerco-jának összértékét mintegy 18 milliárd euróra becsülték a tőzsdei megjelenéssel kapcsolatos bejelentés során.

A Vodafone Toronyvállalahoz hasonló towerco-k akár a mobilszolgáltatóktól teljesen függetlenül, akár azok tulajdonaként több régióban is jelen vannak évek óta. Így mára több mint kétmillió mobiltornyot üzemeltet a kínai operátorok által létrehozott China Tower Corporation, de van ilyen infrastruktúra-üzemeltető cég Észak-Amerikában (American Tower) és Európában is (Deutsche Funkturm, Cellnex).