Székesfehérváron 2015-höz képest a személygépkocsik és motorkerékpárok száma 38 ezerről 49 ezerre nőtt, így a többi nagyvároshoz hasonlóan itt is a közlekedésszervezés az egyik legnagyobb kihívás - mondta a 100. parkolószenzor telepítése alkalmából tartott sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester.

A szenzorok segítségével valós időben, mobilapplikáción követhető a parkolóhelyek foglaltsági állapota, és a sofőröket a rendszer a legrövidebb úton irányítja a legközelebbi szabad parkolóhelyhez. Ezzel csökkenhet a forgalom, amire szükség is van, hiszen az Inrix közlekedési elemző társaság éves jelentése szerint tavaly a székesfehérvári autósok átlagosan 13 órát töltöttek dugóban.

Az új technológiának köszönhetően azonban a jövőben a parkolóhelyek keresésének gyorsításával ez az idő csökkenthető, így a forgalom, a légszennyezés mértéke és a zajszennyezés is mérséklődhet.

Cser-Palkovics András polgármester szerint sikertörténet indul el a parkolószenzorok telepítésével és az applikáció elindításával, s ha jók a tapasztalatok, a programot kiterjesztik az egész városra.

Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: Magyarországon Székesfehérvár az első megyeszékhely, ahol tesztelik az okos parkolást.

Az átadott okos parkolók keskenysávú frekvenciát használnak (Narrowband-IoT, vagy NB-IoT), egy olyan iparági szabványt, amely alkalmas a nagy hatótávolságú, alacsony energiaigényű kommunikációra, egyszerre akár több ezer eszközt is összekapcsolva.

Király István, a Vodafone vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese Kép: Vodafone Magyarország

Néhány éven belül életbe lépnek az új, ötödik generációs hálózatok (5G), amelyek több eszköz és ember összeköttetését teszik lehetővé, kisebb területen, gyorsabban és jóval alacsonyabb késleltetéssel, mint valaha - mondta Király István. A vezérigazgató-helyettes hozzátette: az NB-IoT megoldások az 5G technológiával támogatva képesek lesznek igazán nagy változásokat hozni a világba, az 5G-re azonban még néhány évet várni kell.

Az újonnan telepített NB-IoT parkolószenzorok Székesfehérvár belvárosában érhetők el. Használatukhoz a Smart Parking mobil applikáció szükséges, mely letölthető a szekesfehervar.hu oldalon található kérdőív kitöltését követően - derül ki a Vodafone közleményéből.

A beruházás összegére az eseményen rákérdezett az MTI, de annak összegét nem közölték.