A származási garancia tanúsítványokat az Európai Unió tagállamaiban és más európai országokban használják az áram eredetének igazolására. A származási garancia forgalmazható elektronikus okirat, amely igazolja a felhasználónak, hogy az általa felhasznált villamos energia meghatározott mennyisége megújuló energiaforrásból vagy nagy hatékonyságú kapcsolt energiatermelésből származik.

A HUPX csoport június 14-én indítja el magyarországi szervezett származásigarancia-piacát, ahol az eladói oldalon elsőként a Mavir értékesítheti a kötelező átvételi rendszer alapján támogatásban részesülő, megújuló energiát termelő erőművek származási garanciáit. A vevői oldalon elsősorban olyan vállalatok, energiakereskedők, végfelhasználók megjelenésére számítanak, amelyek elkötelezettek a zöld energia felhasználása iránt - idézi az MTI a közleményt.

A MEKH javaslatai alapján megszületett jogszabályok szerint a Mavir jogosult a kötelező átvételi rendszerben támogatott villamos energiához kapcsolódó származási garanciákra, és köteles ezeket a szervezett villamosenergia-piacon értékesíteni, a bevételeket pedig a kötelező átvételi rendszer fenntartására fordítani.

A MEKH tavaly teljes jogú tagja lett a származási garanciák kibocsátásáért felelős szervek nemzetközi szövetségének, az AIB-nak, idén februárban pedig csatlakozott az AIB által létrehozott EECS-rendszerhez is, ami lehetővé tette a magyar származási garanciák nemzetközi piacra lépését. A hivatal idén áprilisban jóváhagyta a HUPX szervezett származási garancia piac (GO) szabályzatát, ami alapfeltétele a tőzsdei kereskedés elindulásának - mondta Horváth Péter János, az energetikai hivatal elnöke.

A MEKH 2014. január 1-je óta végzi a származási garanciák felügyeletét, és üzemelteti a származási garanciákat tartalmazó elektronikus számlarendszert.

Horváth Péter János jelezte: a hivatal 2022. június elejéig csaknem 8,5 millió származási garanciát jegyzett be. A júniusi első aukción több mint 2,4 millió származási garancia válik kereskedhetővé, amiből több mint félmillió már az EECS-rendszernek megfelelő nemzetközi kereskedésre alkalmas tanúsítvány.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!