A ZTE részvényeivel 1997 óta kereskednek a szencseni értéktőzsdén és 2004 decemberében a cég részvényeit bevezették a hongkongi börzére is. A ZTE piaci tőkeértéke 19,28 milliárd dollár. A cég papírjainak kereskedését azután függesztették fel áprilisban, hogy leállt a ZTE termelése, mert az amerikai kormány megtiltotta a kínai cég amerikai beszállítóinak az alkatrészszállításokat.

A ZTE termékekben az amerikai alkatrészarány mintegy 30 százalék. A kínai cég tavaly mintegy 2,3 milliárd dollár értékben vásárolt alkatrészeket amerikai gyártóktól. A ZTE a negyedik legnagyobb mobil távközlési hálózatiberendezés-gyártó a világon az európai Ericsson és Nokia, valamint a kínai Huawei után.

QP | Quality Placement

Washington áprilisban tiltotta meg amerikai vállalatoknak, hogy alkatrészeket szállítsanak és szolgáltatásokat nyújtsanak a kínai távközlési konszernnek, mert az nem teljesítette az Irán és Észak-Korea ellen elrendelt szankciók megsértése miatt még 2017 márciusában kötött megállapodás egyes feltételeit. A hét évre szóló tilalom, amelynek elrendelése után már pár nappal alapvető tevékenységeinek beszüntetésére kényszerült a ZTE, veszélybe sodorta vállalat fennmaradását.

A ZTE mintegy 70 ezer embert foglalkoztat.

Többszöri egyeztetés után június elején megállapodás született az amerikai alkatrészek beszerzését tiltó rendelkezés visszavonásának feltételeiről. A ZTE vállalta, hogy egymilliárd dollár bírságot fizet, valamint 30 napon belül lecseréli vezető testületeinek tagjait. Emellett letétbe kell helyeznie 400 millió dollárt, ami az Egyesült Államokat illeti meg, ha a kínai konszern nem tartja be a megállapodás feltételeit - írta az MTI.

A kép forrása: Reuters.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!