Az év eleji eladási hullámot követően az elmúlt három hónapban olyan feltörekvő piaci devizaerősödés bontakozott ki, amilyen hosszúra 2009 óta nem volt példa. Az érintett országok jegybankjai a kedvező széljárást a jelek szerint arra használták, hogy megnöveljék devizatartalékaikat, így készülvén fel a turbulensebb időszakokra - írja elemzésében a Bloomberg.

Ha Kínát nem számítjuk, akkor a 12 legnagyobb feltörekvő gazdaság jegybankjai összesen 34 milliárd dollárral növelték devizatartalékaikat az elmúlt három hónapban, így azok 2008 óta a legmagasabb szintjükre, 2980 milliárd dollárra emelkedtek április végéig. Elég ésszerűnek döntésnek látszik, hogy a kedvező környezetet kihasználva az érintettek növelni kezdték a tartalékokat - vélte Clyde Wardle, a HSBC stratégája a hírügynökségnek nyilatkozva.

Az említett országok összesített devizatartaléka januárban 22 milliárd dollárral csökkent, miközben számos feltörekvő országbeli jegybank interveniált és kamatot emelt, hogy tompítsa saját devizájának áresését. Emlékezetes, hogy a januári eladási hullámot a geopolitikai helyzet romlása és a Fed kötvényvásárlási programjának csökkentésével járó hatások egyszerre okozták. Az átlagosan 3 százalékos gyengülést hozó hullámban szerepet játszott a kínai feldolgozóipari indexek esése, az argentin peso leértékelődése is.

Azóta az érintett devizák többé kevésbé magukhoz tértek, a belőlük számított Bloomberg mutató értéke 5 százalékkal emelkedett a februári mélypont óta. Hogy a túlzott erősödést tompítsák és a tartalékokat feltöltsék, a jelek szerint a jegybankok dollárvásárlásokba kezdtek. A legtöbbet a jelek szerint India, Indonézia és Törökország költötte ilyen célokra. Az indiai tartalékok az elmúlt három hónapban 7,6, az indonéz 4,9, a török 4,1 százalékkal emelkedtek.

A feltörekvő országok közül kivételt jelent Oroszország. Az ukrajnai beavatkozás nyomán fenyegető szankciók hatására jelentős tőkekivonás indult meg az orosz tőkepiacon, s eközben az orosz jegybank többször is beavatkozásra kényszerült a rubel védelmében. Az elmúlt két hónapban összesen 24,7 milliárd dollárt és 2,5 milliárd eurót költöttek ilyen célokba az ország devizatartalékaiból.

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint az intenzív devizavásárlásokat nem csak a tartalékok feltöltése indokolja, hanem saját devizájuk túlzottan gyors felértékelődését is szeretnék elkerülni. Az említett országok többségének gazdasága ugyanis jelentősen függ az exporttól, s a túl gyors felértékelődés hirtelen romláshoz vezethetne a versenyképességben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!