Aggasztó jel tűnt fel - jöhet a 385 forintos euróárfolyam

Történelmi csúcson zárt tegnap az euró árfolyama a forinttal szemben, és nem lenne meglepő, ha középtávon ennél is gyengébb forintárfolyammal kellene számolni, vannak erre utaló jelek a grafikonon. Az MNB-nek lehet, hogy nem tetszik a fejlemény, de a jelek szerint most a koronavírus irányít.
Lovas-Romváry András, 2020. október 30. péntek, 11:34
Fotó: Getty Images - A kép illusztráció.

Ahogy romlik a járványügyi helyzet a közép-kelet-európai régió országaiban, úgy gyengülnek devizáik masszívan az euróval szemben. Az euró forintban számolt árfolyama csütörtökön már hajszálnyira megközelítette azt a rekordszintet (valamivel 370 forint alatt), amelyet a nagy tavaszi eladási hullámban nézett meg.

Ha a devizapiaci záróárakat nézzük, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos statisztikái szerint, akkor csütörtökön már meg is volt a rekord, hiszen a korábbi csúcs április 4-én volt 364,57 forintnál, tegnap viszont már 369,03 forint volt a záróárfolyam.

A következő grafikonon jól látszik, hogy a forint mozgásának iránya megegyezik a régiós devizákéval. Persze vannak különbségek, a mozgásokból jól lekövethető, hogy a MNB monetáris politikája változatlanul relatíve lazának nevezhető, amely jobban tolerálja a gyengébb árfolyamot, míg a cseh jegybank szigorú hozzáállása meglátszik a korona euróval szembeni árfolyamán is.

Az euró árfolyama a régiós devizákkal szemben
stooq.com

Aggasztó kép rajzolódik ki

Az euró/forint keresztárfolyam technikai képe elég aggasztó. Bár a bankok elemzői az elmúlt hetekben csak óvatosan húzták felfelé az év végi euróárfolyamra adott előrejelzéseiket (az Erste Bank a korábbi 350 forintról 360 forintra, a Raiffeisen elemzőinél még mindig 355 forint), de a kép alapján egy, a mostaninál szignifikánsan drágább euró is benne van a pakliban.

Az árfolyam jelenleg emelkedő trendben van - és a trendekről illik tudni, hogy mindaddig a folytatódásukra kell számítani, amíg az ellenkezőjéről jelzés nem érkezik. Az euró/forint keresztárfolyamban erről akkor beszélhetnénk, ha a grafikonon lévő utolsó mélypontot áttörné lefelé az árfolyam, nevezetesen ha a 335 forint körüli szintet áttörné lefelé a kurzus. Ez most nagyon messze van, de ennek előnye is van. Jó 30 forintot is eshet ugyanis egy korrekcióban az euróárfolyama a nélkül, hogy ezzel megtörne az uralkodó trend.

A másik ami következik az emelkedő trend meglétéből, hogy abban folyamatosan magasabb csúcsok és mélypontok alakulnak ki, erre a mostani rekord vagy rekord-közeli szint jó példa, és igazán váratlannak sem tekinthető fejlemény. Ami aggasztó, hogy a grafikonon egy emelkedő háromszög alakzatra emlékeztető formáció kezdett el kirajzolódni. Ez azt jelezheti, hogy ha a 366 forint körüli szintet szignifikánsabban áttöri az árfolyam, akkor a mozgás következő célja - tekintve alakzat szélességét - 385 forint magasságában található.

Ha nem emelkedő háromszögként értelmezzük az alakzatot - mivel szabályosságát eléggé elcsúfítja a június és júliusi kettős mélypont -, akkor viszont fel lehet fogni egy úgynevezett füles csésze alakzatként is (amely ugyanúgy lehet trendfolytató alakzat egyesek szerint, mint trendfordító). Ez kevésbé megbízható, ugyanakkor a belőle számolt célár megegyezik a fent említett háromszögével.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.10.31 18:24

@Elhetetlen:
Semmi sincs ingyen. A termékeket nem csak kiszállítani kell, hanem kell a boltban személyzet akik összeválógatják (komissiózzák) és összeállítják neked a csomagot. Ez plusz munkaerő és őket is meg kell fizetni.
Látom a Tescoban amikor (diákszövetkezetes) munkaerő a boltban összeválogatja a csomagot. Tolnak egy nagy kocsit amin van 8-10 zöld kosár és megy körbe a dolgozó a polcok és hűtőpultok közt a kéziszkennerrel és pakolja a kiválasztott árút. Na az ő munkáját kell megfizetni pluszba. Normál esetben ezt te végzed és ez így neked ingyen van, de nem várható el, hogy a tescos dolgozó ezt neked ingyen végezze el.
Azért ha jobban megnézzük, és kiszámolnád neked mennyi a munkabéred (plusz a rá rakodó közterhek) meg mennyibe kerül eljutnod a tescoba valószínűleg még olcsóbb is neked így ez a szolgáltatás a kifizetett plusz díjaknál.
Ja és még egy gondolat. A tesco egy üzleti vállalkozás és igen, profit orientált. Igy a baráti szolgáltatás nehezen értelmezhető, elvégre ő sem kér tőled olyat ha eljutsz mégis a boltba, hogy ha már ott vagy akkor szedd már össze a boltban az üres bevásárlókosarakat, vagy húzd ki azt az 1 raklap lisztet a raktárból az eladótérbe csak azért mert ez belefér a baráti szolgáltatásba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.10.30 21:59

@totyika: Én bizony többet vásárolok. Kényszerből. Előzmény, nem tudok lemenni vásárolni, és ezzel nem terhelem a város másik végén élő barátaimat, elég, ha elvisznek orvoshoz, ha kell, vagy segítenek a háztartásban, ha zűr van. Rendelek. A nagy bevásárlás működik, de, ha kell 6 liter tej, egy vödör tejföl, és egy kenyér, ami 4 ezer alatt van, a Spar ki sem hozza. Veszek még 6 ezerért olyan árut, ami nem kell, ha kell a tej, kenyér. A Tesco kihozza, de a cc 1000 forintos kiszállítási díjhoz hozzácsap 750 ft-t. Ez sem túl baráti szolgáltatás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska40, 2020.10.30 19:22

https://hirklikk.hu/kozelet/lehet-tippelni-hogy-miert-hagyja-igy-gyengulni-a-forintot-matolcsy/371833/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2020.10.30 18:51

@sulykaponka:
Az bizony :DD
Es a sok nari hivo orul ennek. :D

Na meg ennek is :
--https://index.hu/belfold/2020/10/30/beleszallt_orbanba_az_orosz_kulugyminiszterium/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2020.10.30 17:58

@sulykaponka: Ma, amikor beléptem a Mammusz I. Sparjaba vásárolni az előtérben láttam egy "kivilágított" interjú alanyt. Amikor elintéztem a vásárlásomat az önkipénztárban odarontott hozzám a HP és megkérdezte, hogy többet vásárlok-e coviubi alatt. Mondtam, hogy igen, de nem természetben, hanem értékben, mert most már a borom mellé Finlandia vodkát is veszek, mert az alkohol dezinficiál - erre Kuka lett és elhúzott a malac fa...ra vitézkötésnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html