Aggódnak a befektetők, estek a tőzsdék

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken, miközben fokozódtak a globális gazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmak - írta az MTI.
Domokos Erika, 2018. december 14. péntek, 19:20
Fotó: AFP/Getty Images North America - Drew Angerer

A londoni FTSE100 index 0,47 százalékos, a frankfurti DAX-30 0,54 százalékos csökkenéssel, a párizsi CAC-40 mutató 0,88 százalékos mínusszal fejezte be a napot.

Az árfolyam-gyengülés a világgazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmak fokozódásának volt tulajdonítható - írta az MTI. A félelmeket az erősítette fel ismét, hogy több mint 15 éves mélypontra esett a kiskereskedelmi forgalom emelkedésének üteme novemberben Kínában, az ipari termelésé pedig közel hároméves mélységbe süllyedt a gazdaság lendületvesztésével párhuzamosan.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,63 százalék mínusszal zárta a kereskedést.

A pénteki kereskedés legnagyobb vesztese az autóipar volt.

Ugyanekkor a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,85 százalék, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 1,53 százalék mínuszban volt, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 1,46 százalék csökkenést jelzett.

Az olajár esett pénteken, részben a világgazdasági lassulással kapcsolatos aggályok miatt. Az európai tőzsdezárás után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1 dollár 15 cent (1,87 százalék) mínusszal, 60,30 dolláron állt. Az arany unciánkénti ára 0,31 százalékkal, 3,90 dollárral 1243,50 dollárra csökkent.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1303 dollárt adtak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK