Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Janet Yellen az év elejéig volt a Fed elnöke, s az elmúlt években - talán hivatalból is - rendszerint optimistán nyilatkozott az amerikai gazdaság és pénzügyi rendszer kilátásait illetően. A jelek szerint ennek vége, most már nem Fed-elnökként kell megnyilvánulnia, ő is a következő pénzügyi válságot vizionáló szakértők táborához csatlakozott. A héten egy New Yorkban tartott konferencián megkongatta a vészharangot, mondván a szabályozó hatóságok egyre inkább elveszítik felügyeleti jogukat a bankrendszer felett, és ijesztő az az elmozdulás, amit a dereguláció irányában lehet tapasztalni.

Yellen szerint a rendszer gyenge pontját jelenleg a tőkeáttételes hitelek jelentik, amelyeket az elmúlt években egyre nagyobb arányban nyújtanak a rosszabb hitelképességgel rendelkező hitelfelvevők számára is. A gond az, hogy az ezen hitelekkel kapcsolatos problémák kezelésére nem rendelkeznek felső szinten megfelelő eszközökkel, a szabályozó szervek csak az egyes bankok problémáival tudnak foglalkozni.

Úgy látom, hogy a helyzet úgy általában javult, azonban eközben hatalmas nagy lyukak tátonganak a rendszerben. Sokat tettünk a helyzet javításáért, de ott vannak ezek a lyukak és eközben egyre csökken a szabályozás szerepe. Ezért nagyon aggódom, hogy kialakulhat egy újabb pénzügyi válság - mondta a CNBC és a Fortune tudósítása szerint.

A Fortune emlékeztet arra, hogy Yellen 2016-ban még arról beszélt, nem fél attól, hogy az amerikai gazdaság recesszióba süllyedne. Tavaly azt mondta, nem fél attól, hogy újabb pénzügyi válság rengetné meg az Egyesült Államokat, az életbe léptetett reformoknak köszönhetően. Állítása szerint korábbi véleményének megváltoztatására a pénzügyi rendszer deregulációja irányában érezhető nyomás késztette.

Yellen idén év elején vált kevésbé optimistává, s már akkor jelezte, hogy a tőkeáttételes vállalati hitelek rendszerszintű problémákhoz vezethetnek. A bankok ezeket a hiteleket összecsomagolják és újraértékesítik, pont ugyanúgy cselekszenek, mint a válságot megelőzően.

A volt Fed-elnök éles kritikával illette Donald Trump amerikai elnököt is, aki folyamatosan kritizálja a Fedet kamatpolitikája miatt. Szerinte aggasztó, hogy az elnök megpróbálja aláásni egy ilyen, Amerika és a világ számára is fontos intézmény hitelességét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!