A FactSet által összeállított elemzői becslések szerint az S&P 500 indexen szereplő vállalatok 6,8 százalékos eredménycsökkenésről számolnak be az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Ez lenne a legnagyobb visszaesés a 2020 második negyedévében bekövetkezett több mint 30 százalékos zuhanás óta, amikor a Covid-19-es járvány gyors terjedésének megállítása miatt gyakorlatilag leállt a gazdaság.

Az előrejelzések szerint az első negyedéves jelentési időszakban csak az energetikai és a nem alapvető fogyasztási cikkek szektora mutat erőteljes éves profitnövekedést. A visszaeső  fogyasztói kereslet, a szigorúbb hitelfeltételek és a nyersanyagárak csökkenése azonban számos szektorban csökkentette a várható profitokra vonatkozó várakozásokat – írja összefoglalójában a Financial Times.

Két oldalról van satuban a profit

A bérköltségeket és a tőkeköltségek oldaláról is nagy a nyomás az árréseken. A cégek ugyan elvileg nominálisan profitálhatnának az inflációból, volt némi árazási erejük, de a volumenek vagy zsugorodtak, vagy nem változtak – mondta Jack Ablin, a Cresset Capital befektetési igazgatója a lapnak.

Szerinte a Wall Street-i elemzők pesszimista előrejelzései eléggé ellentétben állnak a viszonylag jó piaci hangulatot, az S&P 500-as több mint 6 százalékot emelkedett az év eleje óta. Igaz, mindössze 20 részvénynek köszönhető az emelkedés közel 90 százalékát. A kamatemelési hullám végének közeledtére vonatkozó várakozások ugyanis növelték a legnagyobb technológiai cégek részvényeinek vonzerejét, ez azonban elfedte a szélesebb piac gyengébb teljesítményét.

Ráadásul a várakozások folyamatosan romlottak. December az előrejelzések átlaga még csak százalékos visszaesés volt. Persze a várakozások lemorzsolódása szinte minden negyedévben megfigyelhető, azonban idén ez az átlag feletti ütemben történt. Egyesül a közüzemi szektor volt az, amelyben három hónap alatt növekedés volt megfigyelhető ebből a szempontból.

Nagyon sok a profit-warning

Ijesztő, hogy a szokásosnál több cég jelezte az első negyedévben, eredménye várhatóan elmarad a piac által remélttől. Összesen eddig 78-an adtak ki negatív profit-warningot, ez 37 százalékkal haladja meg historikus átlagot.

Az S&P 500-as indexben szereplő 11 ágazatból a nyersanyag  szektortól várják a legrosszabb eredményt, itt 35,6 százalékos visszaesést várnak a szakértők prognosztizálnak.

Jellemző, hogy amikor recesszióra számítanak a cégek, akkor a nyersanyagárak visszaesnek, akárcsak a szektor cégeinek a nyeresége. A vállalatok visszafogják megrendeléseiket a kereslet várható csökkenésére reagálva – hívta fel a figyelmet Brad McMillan, a Commonwealth Financial Network befektetési igazgatója.

Februárban egymás után második hónapja csökkent a tartós cikkekre vonatkozó új megrendelések száma az Egyesült Államokban, miközben az elemzők ennek ellenkezőjére számítottak. Ezzel szemben viszont a szolgáltatásokra fordított kiadások növekedtek, s ez segíthetett a nem alapvető fogyasztási cikkeket gyártó szektornak, itt 34 százalékos eredménybővülésre számítanak a szakértők. Elsősorban a vendéglátással kapcsolatos szektorok erősödhettek. Az ipari szektort várhatóan a légitársaságok fogja húzni.

Az amerikai bankszektorban a közelmúltban tapasztalt zűrzavar ellenére a pénzügyi szektor várhatóan 2,4 százalékos profitnövekedésről számol be, és az összes szektor közül a legmagasabb, 9,1 százalékos bevételnövekedést érhet el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!