Amerikai kamatcsökkentést várnak a befektetők

Süllyedtek szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói - írta az MTI.
Domokos Erika, 2019. június 12. szerda, 22:49
Fotó: Napi.hu

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,16 százalékkal, 26 007,34 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutató 0,2 százalékkal lett alacsonyabb, és 2879,99 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,38 százalékkal csökkent, és 7792,72 ponton zárt - írt az MTI a Reutersre hivatkozva.

Az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusok várható elhúzódása és a globális gazdasági lassulás miatti aggodalmak rontották a piaci hangulatot, azonban ezt jórészt ellensúlyozta, hogy a szerdán közzétett amerikai inflációs adatok nyomán felerősödtek a kamatcsökkentési várakozások.

Ágazati szinten az olajárak esése miatt az energiaszektor részvényei teljesítettek a legrosszabbul, a kamatvágás valószínűségnek emelkedése a pénzügyi vállalatok részvényeit sújtotta, a kereskedelmi konfliktusok bizonytalanságára érzékeny technológiai részvények is gyengén szerepeltek.

Az üzemanyagárak, a villamosenergia és a használt gépkocsik árának csökkenése csaknem teljesen ellensúlyozta az élelmiszerek drágulását, ennek következtében májusban havi szinten alig emelkedtek a fogyasztói árak, éves összevetésben pedig lassult az infláció az Egyesült Államokban. A fogyasztói árak májusban 1,8 százalékkal álltak a tavaly májusi fölött, szemben az áprilisi 2 százalékkal. Havi összevetésben áprilisról májusra 0,4 százalékról 0,1 százalékra lassult az infláció - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium szerdán. A Reuters által megkérdezett elemzők 0,1 százalékos havi és 1,9 százalékos éves szintű inflációra számítottak.
A Fed jövő heti ülésén elemzők szerint még nem szállítja le az irányadó kamatot, de nem zárják ki, hogy a bank a gazdasági növekedés fenyegető lelassulása miatt még az idén két kamatcsökkentést hajt végre, az elsőt már júliusban.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség ára jelentősen csökkent, miután az amerikai olajkészletek a várt csökkenés helyett nőttek a múlt héten.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK