Átlagos nap volt a tőzsdén - a befektetők kivárnak

Alacsony forgalomban a vezető magyar részvények többsége jól szerepet, csak a Richter árfolyama csökkent szerdán. Az amerikai tőzsdéken a gyengébb nyitás után pozitívba fordultak az indexek.
Domokos Erika, 2018. március 21. szerda, 18:08
Fotó: Shutterstock

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 282,65 pontos, 0,74 százalékos emelkedéssel, 38 236,94 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 8 milliárd forint volt, a vezető részvények többsége erősödött az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

A tőzsde forgalma alacsonyabb volt a 11 milliárd forintos átlagos forgalomnál. A blue chipek többsége jól szerepelt, csak a Richter gyengült, a BUX gyakorlatilag napi maximumán zárt - mondta Hankiss László, a Gránit Bank vezérigazgató-helyettese az M1-en. A Waberer's több mint 5 százalékot esett, miután a többségi tulajdonos bejelentette, hogy visszavonta értékesítési szándékát. A Waberer's a keddi 4750 forintos záróár után szerdán 4490 forinton fejezte be a kereskedést.

A nemzetközi tőzsdéken kivárás jellemző a Fed szerdai kamatdöntése előtt. Az európai tőzsdék stagnálnak vagy kis mértékben estek. Az amerikai tőzsdéken a gyengébb nyitás után pozitívba fordultak az indexek. A Facebook részvénye a hétfői, keddi komolyabb esés után korrigált - jegyezte meg a szakember.

Vegyesen teljesítettek a Mészáros-papírok szerdán, az Opus 0,1 százalékos eséssel, míg a Konzum 1,6 százalékos emelkedéssel zárt, a CIG Pannónia 1,7 százalékot esett, az Appeninn pedig 2,1 százalékos mínuszban zárta a hét harmadik napját - írta a portfolio.hu.

A Mol 56 forinttal, 1,94 százalékkal 2948 forintra erősödött, 1,7 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 140 forinttal, 1,22 százalékkal 11 590 forintra nőtt, forgalmuk 3 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 3,50 forinttal, 0,79 százalékkal 449 forintra emelkedett, forgalma 191,7 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 85 forinttal, 1,54 százalékkal 5425 forintra csökkent, forgalmuk 2 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3856,65 ponton zárt szerdán, ez 33,80 pontos, 0,87 százalékos csökkenés a keddi záráshoz viszonyítva.Veszteséges zárás az európai értékpapírpiacokon

Veszteséges zárás Nyugat-Európában

Pozitív kezdés után túlnyomórészt veszteségben zártak szerdán a főbb európai értékpapírpiacok - írta az MTI.

A pán európai Stoxx 600 és FTSE Eurofirst 300 indexek 0,4 és 0,1 százalék veszteséggel fejezték be a kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,4 százalékkal végzett lejjebb.

A nem hivatalos záróadatok szerint az európai kereskedési idő végén a londoni FTSE-100 index 0,34 százalék csökkenést mutatott, a frankfurti DAX index 0,01 százalékkal emelkedett, a párizsi CAC-40 index 0,28 százalékkal csökkent. Madridban 0,56 százalékkal végzett lejjebb a tőzsdemutató, Milánóban viszont 0,06 százalékkal emelkedett.

A nyersanyagipari részvények nagy ingadozásnak voltak kitéve a nap folyamán. Kezdetben gyengültek, majd emelkedésnek indultak. Az ágazat kilátásait erősen megzavarta a 60 milliárd dollár értékű kínai áruforgalomra kilátásba helyezett amerikai importvám kivetése. Értesülések szerint Donald Trump amerikai elnök még a héten dönt az ügyben.

Az olaj és gázipari részvények jól szerepeltek szerdán az olajár emelkedésének köszönhetően.

Az olajár az amerikai nyersolajkészletek váratlan csökkenése miatt hat heti csúcsra emelkedett, a Brent 2,63 százalékkal hordónként 69,19 dollárra, a WTI 2,47 százalékkal 65,11 dollárra. Az amerikai nyersolajkészletek a múlt héten az elemzők által várt 2,6 millió hordós emelkedés helyett 2,6 millió hordóval csappantak meg. Az üzemanyagkészletek pedig a várt 1,7 millió hordós csökkenés helyett 2,0 millió hordóval csökkentek.

Közvetlenül a Fedtől várt, szerda esti kamatemelés előtt a dollár kissé gyengült, az arany ára pedig ezzel párhuzamosan három heti mélypontról emelkedett vissza. Az eurót 0,19 százalékkal jegyezték erősebben 1,2264 dolláron, az arany ára 0,99 százalékkal unciánként 1324,90 dollárra emelkedett.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK