Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tervek összhangban vannak a Deloitte nemzetközi tanácsadó cég elemzésével, amelyet tavaly ismertetett az olajipari vállalat - olvasható a közleményben.

A Deloitte több lehetséges megoldást javasol a sziszeki finomító fenntarthatóságát illetően: gazdaságilag azonban a legkifizetődőbb, ha a sziszeki finomítót logisztikai központtá alakítják át, amely így 93 millió dollár bevételt jelentene az INA-nak a következő három évben, szemben a jelenlegi veszteséggel, amelyet a finomító termel.

Áthelyezés vagy távozás

Az alkalmazottak áthelyezéséről az igazgatóságnak kell döntését hoznia. Amennyiben mégsem sikerül az áthelyezés a finomítói üzletágon belül, a horvát átlagon felüli végkielégítéssel távozhatnak a vállalattól a feleslegessé vált munkások.

A javaslatot jelenleg az üzemi tanács tárgyalja, nem hivatalos hírek szerint a szervezeti átalakításokra a második félévben kerülne sor. (Orbán Viktor az INA eladásáról beszélt - ezt olvasta már?)

A sziszeki finomító bezárásáról évek óta tart a vita az INA vezetése és a horvát kormány, valamint a szakszervezetek között. A horvát olajvállalat szerint a finomítói kapacitások messze felülmúlják a beszűkült regionális piac keresletét, ami évek óta csökkenő tendenciát mutat, ezért fenntartható és hosszú távú megoldást kell találni a finomítói üzletágára. A horvát kormány ezzel szemben hallani sem akar a sziszeki finomító működésének beszüntetéséről.

Az INA 49,08 százaléka a Mol Nyrt.-é, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!