A kriptovaluták rajongói már régóta töprengenek azon, hogy kik a bitcoin legnagyobb tulajdonosai. A kérdés gyakorlatilag egyidős magával a termékkel, de különösen nehéz lehet meghatározni a tulajdonosi koncentrációt, mivel a legnagyobb birtokosok sokszor nem magánszemélyeket, hanem tőzsdéket és egyéb szervezeteket képviselnek, akik papíron egy-egy személy vagy cég frontjaként birtokolják a számlájukon lévő bitcoint. Az NBER kutatói azonban egy olyan adatgyűjtési módszerrel, amely különbséget tett a közvetítőkhöz és a magánszemélyekhez tartozó tételek között, azt találták, hogy az előbbiek mintegy 5,5 millió bitcoint, míg az utóbbiak mintegy 8,5 millió tokent birtokoltak - írja a Bloomberg, amely szerint a legnagyobb 1000 egyéni befektető mintegy 3 millió Bitcoin felett rendelkezett, és a koncentráció még ennél is nagyobb lehet.

"A koncentrációnak ez a mérése valószínűleg alulbecslés, mivel nem zárhatjuk ki, hogy a legnagyobb szereplők közül néhányat ugyanaz a szervezet ellenőriz" - írták Igor Makarov és Antoinette Schoar kutatók az eredményeikről. Az adatok például nem egy személyhez (Satoshi Nakamoto) rendelték hozzá a mintegy 20 000 címben tartott korai bitcoin tulajdonjogát, hanem 20 000 különböző személy tulajdonának tekintették azokat.

A bányászok koncentrációja még ennél is erősebb az adatok alapján: az NBER megállapította, hogy a bányászok felső 10 százaléka ellenőrzi a kapacitás 90 százalékát, és mindössze 0,1 százalék (kb. 50 bányász) ellenőrzi a bányászati kapacitás 50 százalékát.  

Ez a magas koncentráció sebezhetővé teheti a Bitcoin-hálózatot egy 51 százalékos támadással szemben, amikor a bányászok egy összejátszó csoportja vagy egyetlen bányász képes átvenni a hálózat többsége feletti ellenőrzést. Az NBER megállapította, hogy a koncentráció a kripto árfolyamának hirtelen emelkedését követően is csökken, vagyis a hálózat 51 százalékos támadással szembeni sebezhetőségének valószínűsége nagyobb, ha a bitcoin árfolyama hirtelen esik. 

"Eredményeink azt sugallják, hogy a bitcoinra az elmúlt néhány évben irányuló jelentős figyelem ellenére az ökoszisztémát még mindig a nagy és koncentrált szereplők uralják, legyenek azok nagy bányászok, bitcoin-tulajdonosok vagy tőzsdék" - írták a kutatók. "Ez az eredendő koncentráció a bitcoint érzékennyé teszi a rendszerkockázattal szemben, és azt is jelenti, hogy a további bevezetésből származó nyereségek többsége valószínűleg aránytalanul kis számú résztvevőre fog esni." - magyarázták aggályaikat.

A bitcoint sokat bírálják átláthatatlan kereskedési rendszere miatt, valamint azért, mert a transzparencia hiánya lehetőséget ad a bűnözőknek a pénzmosásra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!