A világ legnagyobb kriptovalutája legutóbb 4,58 százalékos emelkedéssel 33 000 dolláron állt, miután hétfőn több mint 10 százalékot esett. Az ether, a második legnagyobb kriptovaluta 5,05 százalékkal emelkedett 1 983 dolláros szintre, miután előző nap öthetes mélypontra esett.

A hétfői eladási hullámot a Kínai Népi Bank bejelentése váltotta ki, amely a legnagyobb kínai bankokat és fizetési cégeket arra kötelezi, hogy keményebben lépjenek fel a kriptopénz-kereskedelemmel szemben. 

"A lépés alapvetően azt mondja, hogy most már a tőzsdén kívüli tranzakciók nem legitimek... a bankok nem engedélyezik, hogy pénzt utaljunk kriptopénzvásárlások és eladások esetén" - mondta Bobby Lee, a Ballet kriptopénz tárca alkalmazás alapítója és vezérigazgatója, és korábban a BTC China, Kína első bitcoin tőzsdéjének vezérigazgatója a Reutersnek.

A kriptotőzsdéket egy 2017-es szabálymódosítással gyakorlatilag kiszorították Kínából, de a tengerentúli székhelyű, tőzsdén kívüli (OTC) platformok felbukkantak, hogy közvetítőként működjenek, fizetést fogadva a Kínában élő emberektől és kriptopénzeket vásárolva a nevükben.

"Ez lényegében az összes OTC-platformot kiszorítja az üzletből" - mondta Lee.

A keddi árfolyammozgások azonban azt sugallták, hogy az ázsiai kereskedők szerint a piacok egyik napról a másikra túlreagálták a hírt.

"A kriptovaluták kínai betiltása nem újdonság. A tegnapi szinte egy korábbi, még az év elején tett bejelentés megismétlése volt" - mondta Justin d'Anethan, az EQONEX kriptotőzsdét üzemeltető cég tőzsdei értékesítési vezetője.

"Mint mindig, a tőkeáttétel, a nagy résztvevők és a fundamentális események miatt a kriptók drámaian meg tudnak mozdulni" - mondta.

A múlt hónapban három iparági szövetség tiltást adott ki a kriptoval kapcsolatos pénzügyi szolgáltatásokra, de ezek a testületek sokkal kisebb befolyással rendelkeznek, mint a PBOC.

Arról, hogy mi várható a kriptopiacon, ebben az elemzésben írtunk részletesen.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!