Az augusztusi Brent nyersolaj határidős jegyzései hordónkénti ára 87 centtel 118,85 dollárra emelkedett szerda délig. Az augusztusi szállítási kontraktus csütörtökön jár le, az aktívabb szeptemberi kontraktus pedig 99 cent, azaz 0,87 százalékos emelkedéssel 114,79 dolláron állt – írja a Reuters.

Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj határidős jegyzése 1,20 dollárral, 1,1 százalékkal magasabban 112,96 dolláron állt hordónként.

Mindkét olajfajtára a fronthavi szállítási szerződések több mint 2 százalékkal emelkedtek kedden, mivel az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók miatti szűkös kínálat miatti aggodalmak felülmúlták azokat a félelmeket, hogy egy esetleges jövőbeli recesszióban lassulhat a kereslet. Az árak azért emelkedtek, mert a G7-országok megállapodtak abban, hogy megvizsgálják az orosz olajexportra vonatkozó árkorlátozás lehetőségeit.

„Tekintettel arra, hogy a globális olajtermelő kapacitás közel ötöde ma valamilyen szankció alatt áll (Irán, Venezuela, Oroszország), úgy véltük, hogy nincs gyakorlati módja annak, hogy ezeket a hordókat távol tartsuk egy olyan piactól, amely már így is kivételesen szűkös” – írta kutatási jegyzetében a JP Morgan.

Norbert Rucker a Julius Baertől azt mondta, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok által a G7 elé terjesztett árplafon koncepciója nehezen megfogható, tekintettel a többféle minőségű olaj többféle árának és az ellátási lánc több ezer szereplőjének jelenlétére.

Szintén az árakat támogatták az azzal kapcsolatos aggodalmak, hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek képes lesz-e aktiválni tartalékkapacitását, hogy pótolja a kieső orosz kínálatot. Emmanuel Macron francia elnök a héten azt mondta, hogy ezek a termelők nehezen fogják tudni tovább növelni a kitermelést.

Az OPEC és az OPEC+, amely olyan szövetségeseket foglal magában, mint Oroszország, szerdán kétnapos üléssorozatot kezdett, és a források szerint a nagyszabású politikai változás esélye ebben a hónapban valószínűtlennek tűnik. Vagyis nem várható, hogy jelentősen képesek lennének növelni a kitermelést.

Elemzők arra is figyelmeztettek, hogy az ecuadori és líbiai politikai zavargások tovább szűkíthetik a kínálatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!