A tőzsdei társaság vezetése lehetőséget lát a Delta Systems Kft. infrastruktúra-építési és üzemeltetési képességei, valamint a Communication Technologies speciális, többek között a büntetés-végrehajtáshoz kötődő informatikai megoldásai között - indokolta közleményében lépését a társaság, hogy miért tettek indikatív ajánlatot az 51 százalékos üzletrész megvásárlására, amelyet a cég tulajdonosai hétfőn elfogadtak.

Ennek fényében az Est Media Nyrt. a Communication Technologies Kft. teljes körű átvilágítását követően, annak eredményére is figyelemmel dönt majd a közeljövőben a kötelező vételi ajánlat megtételéről. A Communication Technologies Kft. a 2018-as üzleti évben 3,5 milliárd forintos árbevételt ért el, ami 2019-ben - a társaság szerint - közel 4,5 milliárd forintra emelkedhet. Mindehhez 1 milliárd forintot meghaladó EBITDA - azaz kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény - kapcsolódhat az idén.

Állami szektorban is érdekeltek

A cég az állami szektorban is érdekelt: az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szervekkel több éves szerződése van.

A Communication Technologies nemzetközi biztonságtechnológiai nagyvállalatok megoldásai, többek között egy piacvezető elektronikus nyomkövetési rendszer forgalmazásával, valamint kapcsolódó tanácsadási és üzemeltetési szolgáltatásokkal foglalkozik.

A felvásárolandó társaság egyik tulajdonosa az a Hetényi László, aki jelenleg is az Est Media igazgatóságának tagja. A Communication Technologiesban szintén tulajdonos az a Neumann Péter, aki korábban a tőzsdei cég 5 százalékos tulajdonosa is volt - a hányada azóta ezen szint alá esett. Szintén érdekelt a cégben az a Tasnádi László, aki korábban a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára volt, neve akkor lett ismert, amikor Áder János 2016. október 23-án állami kitüntetést adományozott neki, de kiderült, hogy a rendszerváltás előtt a III/II-es csoportfőnökségen jelentett.

A belügyesek Est Media körüli térnyeréséről a múlt héten a hvg.hu közölt részletes cikket.

Különös szelek fújnak

Az Est Media Nyrt. egy hányatott sorsú társaság, az 1999-ben a tőzsdén megjelenő cég történetében jó pár vargabetű volt, amelyekről a Napi.hu korábban részletesen írt. Az elmúlt időszakban több jelentős változáson ment át a cég:

  • nyár elején az igazgatóság elnökének választották Papp Istvánt, a Microsoft Magyarország egykori vezetőjét, valamint a szoftveróriás Ázsia és Csendes-óceáni Térségének korábbi alelnökét. Pappot hírbe hozták az amerikai hatóságok (többek közt az FBI) által vizsgált és igazoltnak talált magyarországi közigazgatási szoftverlicencek körüli korrupciós ügyben.
  • a Delta Systems informatikai csoportba vásárolta magát a társaság, ezután azt közölték, hogy a tőzsdei cég Ipar 4.0 megoldások fejlesztésével kíván foglalkozni,
  • valamint összesen 20 százaléknyi tulajdonrészt szerzett benne Antal Kadosa Adorján közbeszerzési szakértő és az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettese, Barna Zsolt a hónap elején. Előbbit hírbe is hozták Mészáros Lőrinccel a sajtóban, de a felcsúti milliárdos tőzsdei vállalatcsoportja határozottan cáfolta ezt.

A tőzsdei társaság tavaly őszig felszámolás alatt volt, aztán később megjelent benne tulajdonosként Andy Vajna néhai filmügyi biztos, kaszinómágnás milliárdos sztárproducer.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!