Charlie Munger finoman fogalmazva nem rajong a kriptopénzekért. A milliárdos befektető – a Forbes vagyonát 2,2 milliárd dollárra teszi –  a CNBC-nek nemes egyszerűséggel „leszarozta” a kriptót: „néha csak kriptoszarnak nevezem” – fogalmazott a világ egyik leggazdagabb emberének, Warren Buffett befektetési cégének, a Berkshire Hathawaynek az alelnöke. (Buffett vagyona több mint 100 milliárd dollárra rúg, korábban volt a világ leggazdagabb embere is.)

Egyszerűen nevetséges, hogy bárki megveszi ezt a cuccot

– mondta a 99 éves befektető a csatorna egyik élő műsorában, hozzátéve, hogy szerinte „ez egy teljesen őrült, hülye szerencsejáték”.

kriptopénzek szószólói azt állítják, hogy ezek a digitális eszközök nagyobb biztonságot, jobb tranzakciós sebességet és alacsonyabb költségeket kínálnak szemben azzal, amit a hagyományos pénzügyi intézmények kínálni tudnak. Ugyanakkor Munger ezt „nem veszi be” mert ő a részvényekben látja az igazi vagyonnövelési lehetőséget.

Szerintem azok az emberek, akik ellenzik az álláspontomat, idióták, így nem hiszem, hogy van racionális érv az álláspontom ellen

– mondta.

Pocsék éven van túl a kriptopiac

A kriptopénzek piaci kapitalizációja tavaly megfeleződött, több mint 1000 milliárd dollárral csökkent: a Coinmarketcap adatai szerint 2022 elején még több mint 2000 milliárd dollár felett járt az ágazat, az év végén pedig járt 800 millió dollár alatt is. 2023 elején némileg magára talált a piac, és emelkedésnek indultak a jelentősebb kriptopénzek árfolyamai: a legnagyobb kriptodeviza, a bitcoin – a teljes szektor 42 százalékát teszi ki – az évet 16 ezer dolláros árfolyamon kezdte, de már járt 25 ezer dollár környékén is – jelenleg pedig 24 ezer dollár környékén kereskednek vele.

Tavaly számos botrány is sújtotta az kriptopiacot, melyek közül az egyik legjelentősebb az FTX csődje volt: az egykor 32 milliárd dollárra értékelt, mára csődbe ment kriptokereskedési platform összeomlása jelentősen megingatta a befektetők bizalmát.

„Sok amerikai kezd rájönni, hogy a kriptopénz csak egy spekulációs mánia, és az iparág tele van csalókkal” – mondta a CNBC-nek James Royal, a Bankrate egyik szakértője. Egyébként a CNBC felmérése szerint tavaly novemberben az amerikaiak mindössze 8 százaléka vélekedett pozitívan a kriptopénzekről.

Charlie Munger, Bill Gates és Warren Buffett
Charlie Munger, Bill Gates és Warren Buffett 2015-ben
Kép: Getty Images / Lacy O'Toole

Charlie Munger arról is beszélt a műsorban, hogy nem büszke az országára, amiért „engedélyezi ezt a szart”. Korábban már sürgette az amerikai kormányt, hogy tiltsa be a kriptovalutákat, jelenleg pedig úgy fest, hogy részben teljesülhet a kívánsága, mivel a kriptopiac egyre több szabályozói szigorítással néz szembe.

A kriptokereskedő cégek és befektetési tanácsadók fokozott ellenőrzése az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) idei legfőbb prioritásai között szerepel, amint azt az ügynökség 2023-as vizsgálati prioritásokról szóló jelentése is előre vetíti.

(Munteanu Malina Ottilia)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!