Ciprus kikerült a bóvliból

Ciprus adósosztályzatát befektetési szintre, "BBB mínuszra" javította stabil kilátással az eddigi "BB pluszról" az amerikai Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. szeptember 16. vasárnap, 12:21
Fotó: Pixabay

Ciprus besorolása közel öt évig állt a befektetésre nem ajánlott, spekulatív szinten.

Az S&P a szombaton ismertetett döntésével kapcsolatban jelezte, hogy tovább javíthatja Ciprus besorolását a következő két évben, ha az ország gazdasága jelentős javulást ér el vagy a bankok lényegesen csökkentik rossz minőségű hitelportfóliójukat.

A ciprusi kormány szóvivője bejelentette: a befektetési besorolás elnyerésével az ország a korábban felvett hiteleit olcsóbb kölcsönökkel akarja refinanszírozni.

Az S&P azzal számol, hogy Ciprus GDP-je idén 4 százalékkal nő, ezzel visszatér a közel hat éve kipattant pénzügyi válság előtti szintre, és a gazdaság átlagosan 3 százalékkal bővül majd a 2019-2022 közötti időszakban.

A hitelminősítő szerint Ciprus államadóssága a GDP 104 százaléka lesz az idei év végén, ami 90 százalékra zsugorodik 2021-re.

A pénzügyi-banki válságba került Ciprusnak 2013 április végén tízmilliárd eurós nemzetközi segítségnyújtást hagyott jóvá a nemzetközi hitelezők trojkája, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bizottság (EB).

A kép forrása: Pixabay.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK