A 2020-as válságévet követően idén élénkülést vár a magyar gazdaságban Tatha Ghose, a Commerzbank regionális elemzője, ennek azonban csak rövid távú kedvező hatása lesz.

Az aktuális előrejelzés szerint 2020-ban 6 százalékkal zsugorodhatott a GDP, a visszapattanás eredményeként idén 3,8 százalékos, 2022-ben pedig 4,7 százalékos növekedés várható, elődsorban bázishatásoknak köszönhetően.

Az élénkülést 2021-ben nagyban segíti az uniós kereslet újbóli felfutása és rövid távon az erős euró is húzhatja magával a forintot, a tavaszi hónapokra a szakember 357 körül várja az euró/forint árfolyamot.

Összességében a nagy fellendülés nem lesz hosszú életű, lévén a járványt követő élénkülés nem fog örökké tartani, ronthatja a kilátásokat, a magyar kormány feszült viszonya az Európai Unióval. Ami pedig a forint szempontjából legfontosabb, várhatóan a jegybankot is gondolkodóba ejti a növekvő infláció.

Nekieshetnek a forintnak

Ghose várakozása szerint célérték feletti inflációs számok várhatóak az idén, és amint ez bekövetkezik, a piacok ismét megtalálják maguknak a forintot. A Commerzbank várakozása szerint a piacok nyomás alá fogják helyezni a Magyar Nemzeti Bankot. Ennek eredményeként az euró az idén 370, jövőre pedig akár 380 forintig is elmehet, amennyiben a monetáris tanács nem dönt egy komolyabb szigorításról.

Az előrejelzés szerint ez leginkább 2022 második félévében erősödhet fel, amikor az infláció 4 százalék felett lehet, vagyis huzamosabb ideig meghaladja a 3 százalékos középtávú célhoz szabott plusz-mínusz egyszázalékos toleranciasáv felső határát.

Commerzbank elemzése elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőre az alapkamat visszatér a tavalyi vágások előtti 0,9 százalékos szintre, ennek azonban ellene hat, hogy az Európai Központi Banktól nem várható szigorítás, és az MNB is inkább a likviditásbőséggel foglakozik elsődlegesen, semmint a gyengülő fizetőeszközzel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!