Az Alcoa kedden publikálja eredményeit, ezzel startol a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon a tengerentúlon. Piaci vélemények szerint, amennyiben a gyorsjelentések többnyire elérik, illetve meghaladják az elemzői várakozásokat, úgy azok a befektetők is visszatérhetnek a parkettre, akiket az amerikai költségvetési tárgyalások korábban óvatos távolságtartásra késztettek.

Az alumíniumipari óriás pénteken a Dow Jones IA legjobban teljesítő papírja volt 2,1 százalékos drágulással.

Az újév, 2013 első hete - így a pénteki kereskedési nap is, egyértelműen a megkönnyebülés jegyében telt a tengerentúli részvénypiacokon. Miután a határidő előtt szinte az utolsó pillanatban politikai konszenzus született a költségvetési konszolidáció fő kérdéseiben, az indexek masszív emelkedéssel reagáltak. A kongresszus által elfogadott fontos költségvetési törvények után persze továbbra is bizonytalanságot jelent, hogy a kiadáscsökkentések és az adósságplafon ügyében mire jutnak majd a felek, azonban a jelek szerint a befektetők hinni akarnak.

Pénteken mindemellett a munkaerő-piaci jelentés, illetve az ISM kedvező szolgáltatóipari mutatója is támogatta a rallyt, aminek eredményeképp az S&P 500 index 2007. december 31. óta nem látott magasságban zárt, de a Dow és a Nasdaq is pluszban fejezte be a tőzsdenapot. Az S&P 500 fél százalékkal 1466 pontra emelkedett a hét utolsó tőzsdenapján; a Dow Jones ipari átlagmutatója 13 435, a Nasdaq pedig 3102 ponton fejezte be a napot. A pénzügyi és nyersanyagcégek papírjai mellett az it-szektor is kitett magáért; a nyersolaj irányadó jegyzése pedig 93 dollár felett zárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!