A Dealogic piaci adatszolgáltató által a Financial Times számára összeállított, a londoni gazdasági napilap által csütörtökön ismertetett kimutatás szerint az idén 1700 vállalat hajtott végre elsődleges nyilvános kibocsátást (IPO) a világ tőzsdéin, 44 százalékkal több, mint tavaly. A Dealogic szerint 2007 óta nem volt ilyen magas a tőzsdéken új kibocsátási ajánlatokkal megjelenő cégek száma.

Az idei IPO-tranzakciókkal felhajtott piaci finanszírozások értéke ugyancsak 44 százalékkal 196 milliárd dollárra emelkedett; ez 2014 óta nem mért csúcs.

Az amerikai vállalati szektor 49 milliárd dollárnyi tőkéhez jutott a tőzsdei kibocsátásokból a tavalyi 24 milliárd dolláros IPO-érték után, amely több mint egy évtizede a leggyengébb éves teljesítmény volt.

Az európai vállalatok elsődleges kibocsátási tranzakcióinak hozadéka 40 százalékkal ugyancsak 50 milliárd dollárhoz közeli szintre emelkedett az idén, Kínában pedig rekordszámú, 400-nál több vállalat jelent meg kibocsátási ajánlatokkal a hazai - mindenekelőtt a sanghaji - tőzsdén.

A kínai IPO-ügyletek értéke az összesítés szerint meghaladhatta a 30 milliárd dollárt. A kibocsátások utáni teljesítmény azonban valamelyest hűtötte a befektetői lelkesedést.

A Renaissance Capital nevű, elsősorban IPO-ügyletekre összpontosító alapokat működtető befektetési társaság adatai szerint az amerikai piacokon 2017-ben végrehajtott elsődleges nyilvános kibocsátások átlagos árfolyamnyeresége 23 százalék volt, vagyis az új idei IPO-tranzakciókkal piacra került részvényállomány nem sokkal teljesítette túl a széles merítésű S&P 500-as index 20 százalékos emelkedését.

Vannak optimistább forgatókönyvek

Más nagy globális befektetési házak várakozása szerint ugyanakkor a befektetői hangulat jövőre is tovább hajthatja felfelé a vezető indexeket.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) piaci stratégiai elemzői szerint 2018 "a befektetői eufória" éve lehet.

A ház a jövő évi tőzsdei folyamatokra adott előrejelzésében közölte: várakozása szerint a reálgazdasági alapmutatóknál ma már fontosabb hajtóerő a befektetői hangulat, és ez arra vall, hogy rövid távon van még mozgástér a tőzsdei árfolyam-emelkedésekre.

A BofA Merrill Lynch Global Research prognózisa ennek alapján az, hogy az S&P 500-as index 2018 elején elérheti a ház 2863 pontos felső előrejelzési célszintjét, a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite pedig a 8 ezer pontot.

Ha a bull market kitart, az S&P 500-as 2018. augusztus 22-én minden idők leghosszabb erősödési időszakának rekordját állíthatja be, és ha a részvények a hetedik egymást követő évben is túlteljesítik a kötvénypiacokat, 1928 óta ez lenne az első ilyen hétéves időszak, és az utóbbi 220 évben is csak a harmadik - hangsúlyozzák a Bank of America-Merrill Lynch stratégiai elemzői.

A nemzetközileg elfogadott tőzsdei meghatározás szerint - amely a tartós felfutást a bikával (bull), a hosszas lejtmenetet a medvével (bear) jelképezi - a "bull market" állapot akkor áll be, ha valamely tőzsde egy vagy több részvényindexe a megelőző mélypontról az időszaki kilengésektől függetlenül, folyamatszerűen, hosszabb idő alatt legalább 20 százalékot emelkedik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!