Az ázsiai tőzsdeindexek nagy emelkedéssel indították a keddi globális kereskedési napot, követve az amerikai piacokon hétfőn bekövetkezett pozitív fordulatot. A Fed bejelentette, hogy gazdaságélénkítő monetáris intézkedéseit kiterjesztve vállalati kötvényeket vásárol a másodlagos piacon. Médiajelentések szerint a Trump adminisztráció emellett ezer milliárd dolláros infrastrukturális beruházási programot készít elő.

A japán jegybank kamatdöntő ülésén pozitív előrejelzést adott a gazdaságnak a koronavírus-járvány utáni helyreállításáról és hatékonynak ítélte meg az eddig bevezetett mennyiségi monetáris gazdaságösztönző intézkedéseket.

Az európai kereskedési idő kezdete előtt mintegy két órával a tokiói tőzsdeindex 4 százalék körül nyereségben járt, a sanghaji árfolyamindex 1 százaléknyi emelkedést mutatott, Hongkongban 3 százalékos, Tajvanon 2 százalékos erősödést ért el az árfolyammutató, míg Szöulban 4,5 százalékosat.

Hétfőn az európai tőzsdék napi mélypontjuknál lényegesen magasabban, de többségében ezzel együtt is veszteséggel zártak. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,30 és 0,28 százalékkal gyengültek, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,55 százalékkal csökkent. Londonban 0,66 százalékkal zárt alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,32 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 0,49 százalékkal csökkent. A madridi tőzsde 0,46 százalékos indexcsökkenéssel fejezte be a hétfői kereskedést, Milánóban viszont 0,46 százalékos indexemelkedésre került sor.

Az olajár kedden már lefelé korrigálta a hétfőn elért két és fél százalékos nyereségét. Hétfőn sajtóértesülések jelentek meg arról, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők tartják magukat önkéntes termeléskorlátozási kvótájukhoz. Az olajár emelkedését a járvány egy lehetséges második hulláma tartja kordában, ami ronthatná a keresleti kilátásokat.

Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával a WTI ára 0,03 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedésben hordónként 37,11 dolláron, a Brent ára pedig 0,05 százalékkal 39,70 dollárra csökkent.

Az eurót 0,15 százalékkal jegyzik erősebben 1,1339 dolláron, az arany spot ára 0,15 százalékkal unciánként 1727,58 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!