Az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,43 és 0,47 százalékkal zártak magasabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,74 százalékkal emelkedett.

Az indexek elsősorban a némi csökkenéssel együtt is kedvező európai feldolgozóipari teljesítménymutatóknak, illetve vállalati eredménybeszámolóknak köszönhetően emelkedtek szerdán.

Londonban 0,43 százalékos emelkedést ért el az FTSE-100 index, a párizsi CAC-40 index 1,18 százalékkal emelkedett. A milánói és a madridi tőzsdék 0,66 és 1,65 százalékos indexemelkedéssel fejezték be a szerdai kereskedést.

Madridban 2 százalékos indexemelkedés is volt napközben, ami június vége óta a legmagasabb szintre vitte fel az indexet. A milanói tőzsdeindex is megközelítette az augusztus közepén elért 13 éves csúcsot.

A frankfurti DAX index 0,09 százalékkal csökkent szerdán.

A BUX 0,02 százalékos mínusszal zárt.

Az olajár csökkent szerdán az amerikai olajtermék készletek növekedése hírére. Az elmúlt héten az amerikai üzemanyagkészlet 1,3 millió hordóval növekedett, miközben a piac 1,6 millió hordós csökkenést várt.

Az európai piacok zárásakor a Brent nyersolaj ára hordónként 70,85 dolláron 1,09 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben, a WTI ára pedig 1,15 százalékkal csökkent 67,70 dollárra.

Az OPEC és a szervezeten kívül nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ szerdán megállapodott a termelés növelésében az előzetes tervek szerinti ütemezésben. Eszerint az év végéig miden hónapban napi 400 ezer hordóval növelik a havi kitermelést. A bejelentés megfelelt a piaci várakozásoknak.

Az év eleje óta a Brent ára 44 százalékkal, a WTI ára 43 százalékkal emelkedett.

Az eurót 0,37 százalékkal jegyzik erősebben 1,1851 dolláron, az arany spot ára 0,05 százalékkal csökkent unciánként 1812,57 dollárra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!