Egyre lejjebb kerül Európa

Öthavi mélypontra csökkent a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek mindegyike csütörtökön annak nyomán, hogy a feltörekvő piaci válságok, valamint az Egyesült Államok és a nagyobb gazdaságok közötti kereskedelmi feszültségek egyre jobban aggasztják a befektetőket.
Domokos László, 2018. szeptember 6. csütörtök, 19:47
Fotó: Napi.hu

A frankfurti DAX-index a hatodik egymást követő kereskedési napon fejezte be mínuszban a kereskedést, értéke 0,69 százalékkal 11 957,79 pontra esett. A londoni FTSE-100 mutató 0,91 százalékkal 7316,15 pontra csökkent, zsinórban harmadik napja zárt veszteségben, csakúgy mint a párizsi CAC-40 index, amely 0,31 százalékos mínuszban, 5243,84 ponton zárt.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,57 százalékkal, 373,48 pontra, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,55 százalékkal, 3297,50 pontra csökkent - írta az MTI.

A teljes körű amerikai-kínai kereskedelmi háború kirobbanásától való aggodalmak hatására a nyersanyagkapcsolt vállalatok voltak a nap vesztesei, alindexük 1,75 százalékkal csökkent. A szektor legrosszabbul teljesítő cégei közül a legnagyobb európai réztermelő, az Aurubis és a BHP Billiton brit-ausztrál bányavállalat árfolyama 5 százalék körüli mértékben esett vissza.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,15 százalékos, az S&P 500-as index 0,50 százalékos, a Nasdaq összetett mutatója pedig 0,93 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára meredek csökkenésnek indult, miután az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) arról számolt be, hogy a benzintartalék nőtt a múlt héten. A piacok nem erre számítottak, így hiába csökkent a nyersolajtartalék a vártnál háromszor nagyobb mértékben, a határidős jegyzések villámgyorsan 1,5 dollárt estek.

A legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,48 százalékos veszteségben, 76,13 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 1,94 százalékos mínuszban, 67,39 dolláron forgott este háromnegyed hat körül.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,25 százalékkal, 1204,30 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1619 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,10 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK