Egyre gyengébb a forint - Mindenki Matolcsyékra vár

Kedd délelőtt még közelebb került a 325-ös szinthez a forint az euróval szemben.
Domokos László, 2018. június 19. kedd, 10:42
Fotó: Napi.hu

A piac az MNB ma 14 órás kamatdöntésére vár. Addig is azonban tovább gyengülget a magyar deviza, a 324,7-es délelőtti csúcsról csak 20 fillérrel jött vissza az euróval szemben.

Az euró 323,91 forinton forgott reggel hét órakor, az árfolyam megegyezett a tizenkét órával korábban, hétfő este hét órakor elért jegyzéssel. Az eurót hétfőn napi csúcsán 324,13 forinton jegyezték, ami a forint leggyengébb árfolyama a három és fél éve, 2015. január elején elért 327 forintos eurójegyzés óta.

A kedd reggeli gyengüléssel a jegyzés átlépte a 161,8 százalékos Fibonacci-szintet is 323,35-nél, a következő említésre méltó szint 325-nél található - írta reggeli összefoglalójában az Equilor.

A piaci várakozások szerint a magyar jegybank ma délutáni kommunikációja (kettőkor jön ki a valószínűleg tartást hozó kamatdöntés, háromkor pedig a döntés indoklása) alapjaiban határozhatja meg a következő napok irányát. Ha nyugtató üzenetet sikerül küldeni a piaci szereplőknek, akkor az euróval szemben gyorsan a 318-320-as tartományba korrigálhat a forint jegyzése, ellenkező esetben akár a 325-330-as tartományba is beléphet az árfolyam.

A piaci szereplők leginkább a 15 órakor megjelenő jegybanki közleménytől várnak sokat, amelyben szerepel a csütörtökön megjelenő inflációs jelentés több sarokszáma. Sok múlhat azonban, hogy az MT tagjai hogyan térnek ki az utóbbi hetek forintpiaci turbulenciára, a felfelé mutató inflációs kockázatokra, valamint milyennek látják az inflációs cél elérése - eddig ugyanis 2019 közepéről beszéltek.

Immár londoni elemzők is úgy vélik, hogy az MNB-nek most már egyértelműen jelezni kellene egyes enyhítési intézkedések visszafordításának szándékát, és a monetáris tanács keddi közleményének az eddiginél kevésbé enyhe hangvételt kellene megütnie.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2018.06.19 14:58

sajnos a magyar gazdaság és bérszint szakad lefele a világtól, még nyugat európától is.

hiába volt forintban 4% gdp növekedés, míg ausztriában euróban 2,8% , a forint 8 % os gyengülése miatt tovább nőtt a lemaradásunk.

ugyanígy a magyar béremlkedést is elvitte a ft gyengülése, nagyobb ma a magyar és osztrák/német/brit bérek között a különbség, mint egy éve volt, ezért a tömeges elvándorlás folytatódik, sőt még fokozódni is fog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html