Egyre rosszabb a helyzet Amerikában, a válság óta nem volt ilyen

A Wall Street-i elemzők olyan ütemben rontják a tőzsdei cégek várható profitjára vonatkozó előrejelzésüket, amire utoljára a pénzügyi válság idején volt példa.
Napi.hu, 2016. március 9. szerda, 20:03

Az év elején az elemzők még enyhe, átlagosan 0,3 százalékos eredménynövekedést vártak az első negyedévben az S&P 500-as indexben szereplő cégektől, ez mostanra 8 százalékos csökkenésére változott - írja a Wall Street Journal a FactSet adataira hivatkozva. Ez a legnagyobb mértékű romlás 2009 első negyedéve óta, akkor két hónap alatt 24 bázisponttal zuhantak a negyedéves profitokra vonatkozó várakozások.

A profitvárakozások romlásáért a lap szerint egyértelműen az erős dollár és gyengélkedő olajárfolyam kombinációja a felelős. Az elemzők előrejelzéseik felülvizsgálatával általában megvárják a cégek gyorsjelentésének megjelenését. Ugyanakkor az első negyedéves pesszimizmus az elemzők körében nem új keletű, a FactSet szerint az elmúlt évtizedben az az év első két hónapjában átlagosan 3,6 százalékkal csökkenni szokott.

Ha beigazolódna az elemzők várakozása - amely figyelembe véve a folyamatokat még tovább is csökkenhet - akkor az idei első negyedév már zsinórban a negyedik lenne a Wall Streeten, amikor éves összehasonlításban zsugorodik az S&P 500-as indexben szereplő cégek nyeresége. Erre szintén nem volt példa a 2008-2009-es pénzügyi válság óta. Ha valóban bekövetkezne a 8 százalékos eredménycsökkenés, akkor ez lenne a legrosszabb negyedév 2009 harmadik negyedéve óta, akkor 16 százalékos volt a visszaesés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK