A hétvégi nyilatkozatok az európai vezetők részéről arra utalnak, hogy egyre nagyobb szükségét érzik az európai fiskális unió létrehozásának a válsággal való megbirkózás érdekében, azonban ez könnyen lehet, hogy nem lesz elég a negatív tőzsdei hangulat megfordításához most, hogy a Dow Jones Industrial immár alacsonyabban jár, mint az év elején - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. A 200 napos mozgóátlag alatti pénteki zárás pedig sokak szerint újabb eladási hullámokat generálhat a piacon a hétfői nyitásban.

A hangulat egyre pesszimistábbá válik a befektetők körében, s lassan olyan szintre ér, amilyet az elmúlt években nagyobb piaci mélypontok közelében lehetett tapasztalni. A hedge fundok elveszítették érdeklődésüket a részvények iránt - mondta Todd Salamone, a Schaeffer's Investment Research elemzési igazgatója a hírügynökségnek. A vételi oldalon állók számára a kockázat az, hogy a hangulat még ennél is tovább romlik, az eladók viszont attól tarthatnak, hogy már elég pesszimista a piac pozicionáltsága ahhoz, hogy egy shortzárási hullám induljon - tette hozzá-

Mariani Rajoy spanyol miniszterelnök szombaton úgy nyilatkozott, itt lenne az ideje létrehozni egy olyan uniós szervet, amely felügyeli és koordinálja a tagállamok fiskális politikáját. Németország is úgy tűnik, az integráció elmélyítésének irányában tenne lépéseket, a befektetők azonban egyelőre kétlik, hogy ez elég lenne a bizalom helyreállításához.

Nem kétséges, hogy bármilyen jele annak, a politikai döntéshozók agresszívabban kívánnak előrelépni az ügyben, segítene a piacokon. Azonban rövid távon még ez sem elég, a pénteki nagy esés rossz ómen, a befektetők ugyanis hozzászoktak, hogy ennyire rossz pénteki szereplés után még néhány napig negatív hangulat uralkodhat a piacokon - mondta James Paulsen, a Wells Capital Management befektetési igazgatója.


Segíthet a Fed

Ben Bernanke Fed elnök csütörtökön jelenik meg az amerikai törvényhozás illetékes bizottsága előtt, hogy beszámoljon a gazdaság aktuális helyzetéről. Vélhetően nem lesz könnyű dolga.

A Fednek valószínűleg ismét játékba kell lendülni - vélte Tom Porcelli, az RBC Capital Markets vezető közgazdásza. A pénteki amerikai munkaerő piaci adatok pocsékak lettek, májusban az év eddig eltelt időszakában a leggyengébb volt a gazdaság munkahely teremtő képessége. Szerinte a hiányzó szem a mozaikból eddig a részvényárfolyamok voltak, az összes többi körülmény ezen kívül már korábban azt mutatta, szükség lehet az újabb monetáris lazításra. Most már azonban a részvényárak is esnek.

A Fed Nyíltpiaci Bizottságának következő ülésére június 19-én és 20-án kerül sor. A Reuters felmérése szerint a piaci szereplők 35 százalékos valószínűséget adnak az "Operation Twist" nevű akció folytatásának, a kvantitatív lazítás harmadik körének (QE3) beindítására már 50 százalékos esélyt adnak. A részvénypiac masszívan emelkedett az elmúlt három évben minden alkalommal, amikor jegybanki, vagy kormányzati élénkítő akció indult, s a jelek szerint idén is ez lehet az utolsó esélye a piacnak.

A múlt héten nem csak az amerikai munkaerő piaci adatok adtak okot az aggodalomra, a kínai ipari és az európai ipari termelési adatok is komoly problémákról tanúskodtak.


Nagyon úgy tűnik, hogy az európai gazdaság gyengélkedése érinti az amerikai gazdaságot is, s annak növekedése nem lesz elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a negatív hatásokat. - mondta Jack Albin, a Harris Private Bank befektetési igazgatója. Korábban úgy véltem, az európai bajok megmaradnak a kontinens keretein belül, valószínűleg alábecsültem a problémát - tette hozzá.

A globális gazdaság problémáiról semmi sem ad hívebb képet, mint a részvénypiacok lehangoló teljesítménye. Már a hivatalos medvepiacnak számító mértékű csökkenést lehetett tapasztalni a spanyol, az olasz, a brazil és az orosz tőzsdén is. Gyengék az ázsiai tőzsdék, s az európai tőzsdék többsége az év elejéhez képest már a negatív tartományban tartózkodnak, s ez a sors vár az amerikai piacra is.

Egyszerűen nem látok okot arra, hogyan indulhatna be egy fenntartható gazdasági növekedés új fiskális, vagy monetáris programok nélkül, s nem csak az Egyesült Államokban, de a világ többi részében is erre van szükség - mondta Clark Yingst, a Joseph Gunnar piaci elemzője a hírügynökségnek.

Maradhat a bizonytalanság

Görögországban két héten belül új választásokat tartanak, s ha az IMF-EU megállapodást ellenzők kerülnek többségbe, az tovább közelítheti az országot az eurózóna elhagyásának irányába. Ennek beláthatatlan következményei lennének a pénzügyi piacokon, az S&P 500-as index 6,3 százalékos májusi esésében ez már nem kis szerepet játszott. Sokan attól tartanak, hogy a görög kilépés a Lehman csődjéhez hasonló lavinát indíthatna el.

Az ezzel kapcsolatos félelmek megmutatkoztak a kockázatmentesnek tartott eszközök iránti keresletben is, erőteljes vételi nyomás nehezedik az amerikai, a német, a japán, a svájci és a norvég államkötvényekre. Az amerikai 10 éves kötvény hozama 1,442 százalékra süllyedt, erre az 1800-as évek eleje óta nem volt példa. Ezzel párhuzamosan a szereplők igyekeznek a kockázatosabb hitelek tekintetében csökkenteni kitettségüket, s ez jelentősen szűkíti a hitelhez jutási lehetőségeket a reálszféra szereplői számára. A Thomson Reuters adatai szerint a frissen kibocsátott befektetési kategóriájú kötvények mennyisége az Egyesült Államokban április-májusban 118,7 milliárd dollárra csökkent az első három hónapban mért 284 milliárd dollárhoz képest.

 

Makroadatok a héten
NapÓra*OrszágBejelentésIdőszakElőzővárakozás
június 4.11:00eurózónatermelői árindex, év/éváprilis3,30%2,70%
16:00USAgyáripari megrendelésekáprilis-1,50%0,20%
június 5.11:00eurózónakiskereskedelmi forgalom, év/éváprilis-0,20%-1,10%
12:00Németországgyáripari megrendelések, év/éváprilis-1,30%-3,80%
június 6.11:00eurózónaGDP-változás, év/évI. n.-év, V0,00%0
11:00eurózónaGDP-változás, negyedév/negyedévI. n.-év, V0,00%0
12:00Németországipari termelés, év/éváprilis1,60%0,90%
13:45eurózónaalapkamatdöntés1,00%1%
június 7.07:30Franciaországmunkanélkülliségi rátaI. n.-év9,80%9,90%
09:15Svájcinfláció, év/évmájus0,10%0%
13:00Nagy-Britanniaalapkamatdöntés0,50%0,50%
június 8.01:50JapánGDP-változás, annualizáltI. n.-év, V4,10%4,50%
08:00Németországkülkereskedelmi mérlegáprilis17,4 milliárd euró13 milliárd euró
14:30USAkülkereskedelmi mérlegáprilis-51,8 milliárd dollár-48,5 milliárd dollár
*magyar idő szerint, V=végleges, E=előzetes
Forrás: DailyFX

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!