Elképesztő mértékű eurógyengülés elején állunk, s eljött a pillanat, amikor lépni kell, s megnyitni a a dollár erősödésére játszó pozíciókat - írta ügyfeleinek MacNail Curry, a Bank of America Merryll Lynch vezető technikai stratégája a Bloomberg tudósítása szerint. A hírügynökség által megkérdezett szakértők szerint lehet, hogy igaza van, a csillagok állása a jelek szerint kedvező az euró gyengülésére játszó befektetők számára.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a legnagyobb befektetési bankok már jó egy éve pesszimisták a közös európai deviza kilátásaival kapcsolatban, a Morgan Stanley-től kezdve egésze a BofA Merryll Lynch-ig folyamatosan az euró gyengülését várták. Ehhez képest az euró a dollárral szemben az elmúlt egy évet erősödéssel töltötte.

A szakértők szerint azonban most több olyan tényező hatása is egyszerre jelentkezhet, amelyek mind-mind az euró gyengülésének irányában hatnak. Az elmúlt időszakban csökkenni látszik a régió kötvényei iránti piaci kereslet, s eközben a várakozások szerint az ECB hamarosan újabb kamatcsökkentést hajthat végre. A hét végén esedékes európai parlamenti választásokkal párhuzamosan erősödnek a megszorító gazdaságpolitikákkal kapcsolatos kritikai vélemények, s várhatóan ez sem kedvez majd a befektetői hangulatnak.

Itt a fordulat

Úgy tűnik, a piaci hangulat változása elindult - mondta Ian Stannard, a Morgan Stanley európai devizastratégája. Előrejelzése szerint a trendforduló után nagy euró gyengülés következik, az euró/dollár keresztárfolyam 2015 szeptemberéig egészen az 1,2-es szintig eshet a jelenlegi 1,36 körüli értékről. A BofA Merrill Lynch elemzői szerint a gyengülés elsődleges célja a 2013-as mélypont lehet a keresztárfolyamban, ez pedig az 1,2746-os szintet jelenti. A Bloomberg által 90 elemző megkérdezésével készített konszenzus szerint év végén a keresztárfolyam 1,3 körül állhat majd.

Az euró árfolyama a május 8-án elért két és fél éves, 1,3993-as csúcs óta már 2,3 százalékot esett. A mozgás elindítója Mario Draghi, az ECB elnökének kijelentése volt. Azt mondta, ha a bank döntéshozó testülete további monetáris lazításról döntene következő, június 5-i ülésén. Hozzátette, az euró erősödése aláássa az ECB-nek a fogyazstói árak emelkedése irányéba tett erőfeszítéseit. A Bloomberg által megkérdezett elemzők jó része szerint az ECB tovább csökkenti irányadó kamatát a jelenlegi 0,25-ös szintről, s az egynapos betéti kamatot, amely jelenleg 0 százalékon áll. Ezzel az ECB lenne az első olyan jegybank, amely díjat számítana fel az egynapos betétek elhelyezése után.

EUR/USD napos
Kép: Alfatrader

Az alacsonyabb kamatok természetesen csökkentik egy deviza vonzerejét a befektetők szemében, s már vannak arra utaló jelek, hogy számos portfóliómenedzser elkezdte megtenni a szükséges lépéseket. A világ egyik legnagyobb vagyonkezelő cégeként számon tartott BlackRock Inc. másfél hete bejelentett, hogy csökkentette portugál államkötvények felé meglévő kitettségét. A japán pénzügyminisztérium jelentése szerint pedig a szigetország befektetői már márciusban mintegy 19,3 milliárd dollár értékben csökkentették a hosszabb lejáratú eurókötvényekben meglévő vételi pozícióikat - emeli ki az elemzés.

Meggyőződéses pozíció, kifulladó periféria

Nader Naemi, a 27,8 milliárd dollárnyi vagyont kezelő AMP Capital Investors szakértője nemrég úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt 2 hónapban folyamatosan bővítette az euró gyengülésére játszó pozícióit. Az euró ellen játszani szerinte most azt a befektetést jelenti, amelyben jelenleg ő a legnagyobb meggyőződéssel hisz.

A jelek szerint tavaly június óta a legnagyobb veszteséggel zárják a hónapot a 10 éves olasz államkötvények, miután hozamuk május 15-én 1993 óta nem látott szintre, 2,83 százalékra esett, a spanyol kötvényhozamok akkor 2,87 százalékon ütöttek mélypontot. A perifériás országok kötvényhozamai szinte folyamatosan csökkentek eddig 2012 nyara óta, amikor is Mario Draghi megtette történelmi kijelentését, miszerint az ECB bármilyen lépés megtételére hajlandó az euró megmentése érdekében.

A kockázati prémiumok szűkülése a jelek szerint lezárult. Ebből a trendből most már elfogyott a szuffla - mondta Robin Brooks, a Goldman Sachs vezető devizastratégája. Rá már csak azért is érdemes lehet hallgatni, mert a nagy befektetési bankok közül az elmúlt időszakban a Goldman tűnt a legsikeresebbnek az euró/dollár keresztárfolyam előrejelzésében. Még 2012 decemberében idejekorán jelezték, az euró erősödés előtt áll, akkor először 1,32-ra, majd szeptemberben már 1,38-ra tették a mozgás célját. Emlékezetes, hogy a keresztárfolyam akkor 1,3 alatt járt, a második előrejelzés közlésekor pedig 1,33 alatt. Most úgy vélik, a kurzus 5 százalékkal fog esni a következő 12 hónapban, egészen 1,3-ig.

A hosszabb távú befektetők még nem nagyon léptek az ügyben - nyilatkozta Richard Cochinos, a Citigroup devizastratégája. A jelek szerint ők még megerősítésre várnak, hogy valóban fordulat állt be a trendben, mielőtt portfóliókat ehhez igazítanák.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!