A manhattani szövetségi bíróságon panaszt nyújtottak be Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója ellen, mivel egy befektető szerint trükközik a Dogecoin piacán.

A benyújtott panaszában Keith Johnson felperes pilótajátékkal vádolja Muskot, amiért a Dogecoint reklámozták és felhajtották az árát a cégei, hogy aztán hagyják zuhanni a tokent – derül ki a Reuters beszámolójából.

"Az alperesek 2019 óta tisztában voltak azzal, hogy a Dogecoin értéktelen, mégis népszerűsítették a azt, hogy hasznot húzzanak a kereskedésből" - áll a panaszban. "Musk a világ leggazdagabb embereként elfoglalt piedesztálját arra használta fel, hogy a Dogecoin piramisjátékot nyereségszerzés, szórakozás céljából működtesse és manipulálja" – áll a keresetben, amelyre eddig Musk nem reagált még.

A panasz Warren Buffett, Bill Gates és mások állásfoglalásait is idézi, amelyek megkérdőjelezik a kriptopénz értékét.

Johnson 86 milliárd dolláros kártérítést követel, ami a Dogecoin piaci értékének 2021 májusa óta bekövetkezett csökkenését jelenti. Azt is szeretné elérni, hogy Musk és cégei ne reklámozhassák a Dogecoint, és hogy egy bíró állapítsa meg, hogy a kriptovaluta kereskedelme a szövetségi és a New York-i törvények szerint szerencsejátéknak minősül.

A panasz szerint a Dogecoin eladása körülbelül akkor kezdődött, amikor Elon Musk az NBC "Saturday Night Live" című műsorának vendége volt, és a "Weekend Update" egyik szegmensében egy fiktív pénzügyi szakértőt alakítva a Dogecoint szélhámosságnak nevezte.

A Tesla 2021 februárjában közölte, hogy 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt bitcoint, és rövid ideig elfogadta azt a járművekért való fizetésként.

A Dogecoin csütörtökön körülbelül 5,8 centes árfolyamon állt, ami a 2021. májusi, körülbelül 74 centes csúcsról lefelé esett.

Musk ellen nem ez az első per az utóbbi időszakban: a tőzsdefelügyelet vizsgálja a Twitteren közzétett, a Tesla-részvények kibocsátásáról és eladásáról szóló bejegyzései miatt is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!