Erdogan üzent a spekulánsoknak - ezért még megfizetnek

Erdogan megint megfenyegette azokat, aki szerinte a török gazdaság és a líra ellen spekulálnak, miután pénteken nagyot esett a török deviza árfolyama. A jelek szerint a lakosság nem bízik a török lírában.
Lovas-Romváry András, 2019. március 25. hétfő, 18:20
Fotó: Reuters - képünk illusztráció

A török líra árfolyama több, mint 4 százalékot esett pénteken az amerikai dollárral szemben, ez volt a legnagyobb egynapos vesztesége a török devizának tavaly augusztus óta.

Az esés kiváltója a török nemzeti bank csütörtökön megjelent azon jelentése lehetett - legalábbis a Reuters beszámolója alapján -, amely szerint rekordszintre emelkedett a török magánszemélyek idegen devizában, illetve aranyban tartott megtakarításainak összege a március 15-ével végződő héten, amit közgazdászok a török líra iránt gyengülő bizalomként interpretáltak. Azon a héten jelentette be a török statisztikai hivatal, hogy a török gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben is zsugorodott a harmadik negyedéves visszaesés után.

Provokátorok

A március 31-i önkormányzati választásokat megelőző kampánykörútján Recep Tayyip Erdogan elnök úgy kommentálta az eseményeket, hogy "néhány ember" provokálja Törökországot, s ők próbálják meg elérni az országban lévő cinkosaikkal, hogy gyengüljön a líra árfolyama.

Azt üzenem azoknak, akik ilyet merészelnek tenni, hogy tudjuk kik vagytok, tudjuk mit tesztek. Ha vége a választásoknak, akkor nagy számlát fogunk benyújtani

- fenyegette meg a líra képzelt vagy valós támadóit a török elnök.

Vasárnap délután Erdogan egy tévéinterjúban megismételte a fenyegetés, mondván, nehéz idők jönnek azokra a nemzetközi közösségben, akik manipulatív módszereket alkalmaznak a devizapiacon.

Vizsgálatot indítottak

Bár az elnök ezúttal nem nevezte meg, pontosan kit is vádol a líra árfolyamának manipulációjával, a török pénzügyi felügyelet szombati bejelentése szerint bejelentések alapján vizsgálatot indítottak a JP Morgan amerikai befektetési bank ellen, amelynek egyik elemzői jelentése állítólag spekulációs hullámot indított el az isztambuli tőzsdén, s több bank jó hírét is megsértette - írja a Reuters.

A hírügynökség ugyan nem érte el a JP Morgan régiós szóvivőjét, viszont azt írják, látták a szóban forgó elemzést. Ez mindössze annyit írt, hogy a választások után nagyobb az esélye, hogy a líra árfolyama gyengülni fog, s ezért az ügyfeleknek amerikai dollár vásárlását javasolta. Az ilyen elemzések meglehetősen szokványosak a befektetési bankoknál.

Ugyanakkor Berat Albayrak pénzügyminiszter (aki egyébként Erdogan veje) arról  beszélt pénteken, hogy spekulánsok próbálják lebeszélni a közösségi médiában a török líra árfolyamát és a szerintük látható manipuláció nagyon hasonló ahhoz, mint amit a 2013-as kormányellenes tüntetések idején lehetett tapasztalni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nandras51, 2019.03.26 23:50

Önmagát persze nem említi a spekulánsok között...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.03.26 00:14

Az iskolázatlan félanalfabéta tömegeknek elég ennyi is. Csak minden médiafelületen ezt kell harsogni és ráadásul jó sokáig. Mindig más a hibás a bajokért, mindig mások csesznek ki a szegény áldozat államokkal és nem az a baj, hogy hatalommániás megalomán hülyék rossz döntést hoznak a népükről, a gazdaságról. Aki pedig ellentmond, azt le lehet csukni terrorizmus miatt, és máris mindenki egyetért a kedves vezérrel, hacsak nem akar a nem túl komfortos török börtönökben éveken keresztül csücsülni, úgy hogy közben rendszeresen el is verik az őrök. Esetleg még elmenekülhet az országból, ha gyorsan cselekszik.

Csodálom, hogy ezt a gazdasági káoszt nem Fetullah Gülen számlájára írják, hiszen mindenért ő volt eddig a hibás....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.03.25 18:34

Ez egy hülye. Azt hiszi, ezzel talpra állítja a lírát? Ahhoz sokkal több kell.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html