Erősödéssel nyitott New York, drágult az olaj

Mérsékelten emelkedő indexekkel indult a kereskedés hétfőn a New York-i tőzsdéken.
MTI, 2016. június 6. hétfő, 15:48
Fotó: Reuters

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,25 százalékkal, az S&P 500 0,21 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,10 százalékkal állt pénteki záróértéke fölött a nyitást követő percekben.

A nagyon gyenge munkaerő-piaci adatok miatt az elemzők nagyjából leírták annak a lehetőségét, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris politikai döntéshozó testülete (FOMC) június 14-én kezdődő ülésén emeli az alapkamatot. Most arra számítanak, hogy Janet Yellen Fed-elnök tesz valamilyen utalást a kamatpálya alakulására. Yellen késő délután mond beszédet egy gazdasági konferencián.

Pénteken gyengüléssel zárt New York. A Dow Jones 0,18 százalékkal, a S&P 500 0,29 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,58 százalékkal csökkent.

Az olaj ára a dollár gyengülése és a nigériai olajtermelő berendezések elleni támadások következtében emelkedett. Kora délután a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolaj hordóját (159 liter) 49,64 dolláron jegyezték, 1,02 dollárral magasabban, mint péntek este. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára 97 centtel, 50,61 dollárra ment föl.

Az arany ára elvesztette pénteki nyereségét, mikor a jegyzés kétheti csúcsra emelkedett, mert a meglepően rossz amerikai munkaerő-piaci adatok miatt elhalványult a júniusi kamatemelés valószínűsége. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1241,05 dolláron jegyezték az azonnali piacon a péntek esti 1248,40 dollárral szemben.

A dollár a pénteki esés után magához tért. Az euró napközben 1,1333 és 1,1366 dollár között ingadozott, az európai valuta kora délután 1,1345 dollár körül forgott a péntek esti 1,1362 dollár után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK