A jövő hét végén lesz az amerikai elnökválasztás, s a pénteki munkaerő piaci jelentés lesz az utolsó fontos makroadat ezt megelőzően. Ez a két esemény már a jelek szerint jobban leköti a befektetők figyelmét a Wall Street-en, mint az alig felénél járó gyorsjelentési szezon - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. A héten pedig még számos fontos amerikai cég gyorsjelentése előttünk áll, ezekre jellemzően nagyobb kilengésekkel szokott válaszolni a részvénypiac, azonban most a volatilitás és a forgalom talán a megszokottnál kisebb lesz, elképzelhető, hogy a nagy játékosok inkább a partvonalon maradnak a választás és a munkaerő piaci adat előtt.

A pénteken publikálandó októberi munkaerő piaci jelentés a szokásos részvénypiaci hatása mellett a választások várható eredményét is módosíthatja egy keveset. A friss közvélemény kutatás adatok szerint Obama enyhén vezet a republikánus Romney előtt, az előny azonban a Reuters/Ipsos felmérése szerint hajszálnyi, 47 százaléknyi támogatottság 46 százalékkal szemben.

Az S&P 500-as index a múlt hetet 1,5 százalékos csökkenéssel zárta, jórészt a vártnál rosszabb gyorsjelentések miatt. A Dow Jones Industrial 1,8 százalékot veszített értékéből, a Nasdaq Composite 0,6 százalékot. Ami aggasztó jel volt az elmúlt napokban, hogy a befektetők szinte minden jelentősebbnek tűnő megpattanást eladásokra használtak ki piacon. A Reuters által megkérdezett szakértők szerint sok befektető most inkább óvatosabb megközelítést alkalmaz, s inkább kivárnak a választások előtt.

Sokaknak nem fűlik a foga ahhoz, hogy bevállaljanak egy nagy nagyobb pozíciót, amikor a választások ilyen közel vannak - mondta a hírügynökségnek Hayes Miller a Baring Investment Management szakértője. Miller szerint az óvatos megközelítés három szektorra jellemző, ez az egészségügy, az energetika és a pénzügy, a jelöltek által kívánt szabályozási környezet ugyanis ezeken a területeken mutatja a legélesebb eltérést.

A pénteki munkaerő piaci adattól azt várják az elemzők, hogy 124 ezer új munkahely októberi keletkezéséről ad számot október hónapban, miközben a munkanélküliségi ráta 7,9 százalékra emelkedhetett 7,8 százalékról. Egy eseteleges meglepetésadat tovább fokozhatja a bizonytalanságot, bármelyik irányban.

Eközben az időjárás is befolyással lehet az eseményekre, a Sandy nevű hurrikán a hét első napjaiban érheti el New Yorkot, várható buszvonalak és metróvonalak lezárása is a héten. A két nagy piac, a New York Stock Exchange és a Nasdaq egyaránt felkészült a rendkívüli helyzetekre közleményeik szerint.

Persze számítanak az eredmények is

A Dow komponensek közül a Chevron és a Pfizer teszi közzé a héten eredményeit, a nagyobb súlyú S &P 511-as indextagok közül a Visa, a Ford és a Starbucks. Az eddig jelentő cégek közül mér számos nagyobb súlyú társaság tett közzé várakozások alatti számokat, köztük az Apple, a DuPont és a United Technologies is. Az S&P 500-as index cégeinek eddig 54 százaléka jelentett. A pozitív meglepetések aránya 62,5 százalékos, ez elmarad az elmúlt négy negyedév 67 százalékától. Az árbevételi soron rosszabb az arány, itt csak 37 százalékos volt a pozitív meglepetések aránya az 55 százalékos átlaghoz képest.

A nem túl fényes szezon is okolható az elmúlt napokban tapasztalt eladási hullámért, a Dow Jones Industrial egyedül csütörtökön 243 ponttal esett. Az S&P 511-as index az elmúlt hét napból ötöt eséssel zárt, s a mutató beesett 1434 pont körül húzódó 50 napos mozgóátlaga alá. Sokak szerint azonban ez az esés csak vételi lehetőséget hozott a piacon.

Ezeket a visszaeséseket mi vételi lehetőségnek látjuk - mondta Chip Cobb, a Bryn Mawr Trust Asset Management elnökhelyettese a Reutersnek. A mellett, hogy látjuk a sok vártnál rosszabb eredményt, a cégek többsége még mindig felülteljesíti az elemzők előrejelzéseit - tette hozzá.

Makroadatok a héten
NapÓra*OrszágBejelentésIdőszakElőző
október 29.14:30USAszemélyes jövedelemszeptember0,10%

14:30USAszemélyes kiadásokszeptember0,50%

14:30USAszemélyes fogyasztási kiadásokszeptember1,60%

15:00Németországinfláció, év/évoktóber, E2,00%
október 30.1:50Japánipari termelés, év/évszeptember-4,6%


Japánalapkamatdöntés
0,10%

12:00Eurózónafogyasztói bizalomoktóber

16:00USAfogyasztói bizalomoktóber70,30
október 31.2:01NémetországGfK fogyasztói bizalom felmérésoktóber-28

9:55Németországmunkanélküliek számának változásaoktóber9 ezer

10:00Németországmunkanélküliségi rátaoktóber6,80%

11:00Eurózónainfláció, év/évoktóber, E2,70%

11:00Eurózónamunkanélküliségi rátaszeptember11,40%

14:15USAADP foglalkoztatottság változásoktóber162 ezer
november 1.3:00Kínafeldolgozóipari PMIoktóber49,80

16:00USAfeldolgozóipari ISMoktóber51,50
november 2.14:30USAnem agrárfoglalkoztatottak változásaoktóber114 ezer

14:30USAmunkanélküliségi rátaoktóber7,80%
*magyar idő szerint, E=előzetes



Forrás: DailyFX

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!