A piacok most elsősorban az Európai Központi Bankra várnak; elképzelhető, hogy az intézmény újabb pénzpolitikai lazításról dönt csütörtökön - mondta Jens Klatt, a JFD Brokers Cipruson bejegyzett befektetési szolgáltató piaci szakértője.

Az egyedüli kiemelkedő fejlemény kedden az amerikai ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe volt, amely azt mutatta: augusztusban a vártnál lényegesen gyengébben teljesítettek a feldolgozóiparon kívüli ágazatok az Egyesült Államokban. Az 51,4 ponttal hat és fél éves mélypontra süllyedő index megjelenése nagyon megviselte az amerikai dollárt: az euró árfolyama 1,116 dollárról 1,1240 dollárra ugrott.

A dollár meredek gyengülése érzékenyen érintette az exportra (is) termelő cégek részvényárfolyamait. A növekedésre különösen érzékeny bankszektor papírjai szintén nagyot estek. A kőolaj piacán az északi-tengeri Brent fajtából egy hordó (159 liter) 73 centes, vagyis bő 1,50 százalékos csökkenéssel 46,90 dolláron forgott. Az amerikai WTI fajta árfolyama alig változott a hétfői kereskedési szünnap után a pénteki záró árához képest.

Az arany árfolyamának lendületet adott, hogy a frissen közölt, gyenge amerikai makrogazdasági adat miatt a még távolabbi jövőbe sodródott a jegybanki kamatemelés. A nemesfémből egy uncia (31,1 gramm) árfolyama kedd délután kéthetes csúcson, 1342,14 dolláron is járt azonnali szállításra.

Az irányadó New York-i részvénypiaci indexeket is letaglózta az ISM-adat, de aztán erőre kaptak, bő egy órával az európai zárás után a Dow Jones ipari átlag 0,10 százalékos, az S&P 500 index 0,18 százalékos, a Nasdaq Composite pedig 0,35 százalékos pluszban volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!