Egy nappal azután, hogy első alkalommal átlépte a 3000 dollárt, az ethereum blokkláncon keresztül kereskedett token, az ether elérte a 3457,64 dolláros szintet a bitstamp tőzsdén, mielőtt 6 százalékkal 3244 dollárra esett - írja a Reuters.

Ez még mindig 340 százalékos nyereséget jelent ebben az évben. Az emelkedés részben a bitcoinba áramló nagynevű befektetői tőkének köszönhető - Elon Musk autógyártó Teslájától kezdve a Wall Street-i befektető Stanley Druckenmillerig - is egyre inkább beáll a kriptók piaca mögé.

A növekedést az eszközosztály spekulációs őrülete is ösztönzi. A dogecoin nevű vicc kriptopénz idén 9000 százalékal emelkedett, így a kibocsátott tokenek összege meghaladja az 54 milliárd dollárt. Más új tokenek is elszaporodtak, és a héten a vásárlók több apró, pornósztárok által reklámozott új érmére is rávetették magukat.

"Amit most látunk, az a spekulatív túlzás definíciója" - mondta Kyle Rodda, az IG Markets elemzője, aki a két évtizeddel ezelőtti technológiai buborékmániához hasonlította. "A kriptotérben mindenre pénzt dobálnak" - tette hozzá.

A 376 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező kereskedők sokkal komolyabban veszik az ether nyereségét, és azt mondják, hogy felzárkózik a bitcoin emelkedéséhez, és hogy az ethereum blokkláncának frissítései még hasznosabbá teszik azt. A bitcoinnal szemben az ether értéke idén több mint kétszeresére nőtt, és kedden kora reggel több mint két és fél éves csúcsot ért el. A bitcoin, amely idén 90 százalékkal emelkedett, 55 625 dollárra süllyedt, miközben az amerikai dollár kissé erősödött.

A piacon viszont apróbb aggodalmak is erős mozgásokat tudnak előidézni: így például jelentősebb esést indított, amikor Joe Biden elnök bejelentette, hogy a tőkepiaci bevételekre vonatkozó adóterhet is növelné.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!