A legnépszerűbb kriptodeviza vasárnap - helyi idő szerint - kora délután Szingapúrban 8,5 százalékkal 55 810,32 dollárra esett, miután már 15,1 százalékkal 51 707,51 dollárra csökkent. Az Ether, a második legnagyobb token közel 18 százalékot zuhant, mielőtt stabilizálódott volna az árfolyam-

A Bloomberg szerint a zuhanást annak tulajdonítja, hogy az amerikai pénzügyminisztérium a digitális eszközökkel történő pénzmosás ellen léphet fel a közeli jövőben. 

A bitcoin a múlt héten rekordmagasságot ért el 64 869,78 dolláros árfolyamával a Coinbase kriptopénzváltó szerdai Nasdaq-bevezetése előtt. Az eredeti kriptopénz, a bitcoin értéke több mint 1000 milliárd dollár, miután az elmúlt egy évben több mint 800 százalékkal megugrott az árfolyama.

A kriptovaluták növekvő elfogadottsága ösztönözte a bitcoin rallyját, mellette más tokeneket is rekordmagasságba emelt az elmúlt időszakban. A kriptók iránti érdeklődés ismét növekedett, miután a PayPal-tól a Square-ig terjedő vállalatok elkezdték lehetővé tenni a bitcoinban történő tranzakciókat a rendszereiken, és a Wall Street-i cégek, mint például a Morgan Stanley, hozzáférést kezdtek biztosítani a tokenekhez a leggazdagabb ügyfelek egy részének.

Mindezt annak ellenére, hogy továbbra is aggályok merültek fel a volatilitásukkal és fizetési módként való hasznosságukkal kapcsolatban. A dogecoin, a viccből létrehozott token, amelyet olyanok támogattak, mint Elon Musk és Mark Cuban, pénteken több mint 110 százalékkal emelkedett, majd másnap esett, jól mutatva, hogy értelmetlen digitális valutákat is képesek felkapni a piacon, majd azok gyorsan be is szakadhatnak. A token iránt olyan élénk volt a kereslet, hogy a Robinhoodon kereskedni próbáló befektetők alatt összeomlott az oldal.

A kormányok egyre alaposabban vizsgálják a szektor körüli kockázatokat, ahogy a befektetői bázis kiszélesedik. Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke a múlt héten azt mondta, hogy a bitcoin "egy kicsit olyan, mint az arany", mivel inkább spekulációs eszköz, mint fizetési eszköz. Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke januárban erősen kritizálta a bitcoin bűnözés elősegítésében játszott szerepét, mondván, hogy a kriptopénz átláthatatlan és követhetetlen pénzáramlásokat tesz lehetővé.

A török központi bank április 30-tól betiltotta a kriptovaluták fizetési formaként való használatát, mondván, hogy a digitális tokenek mögött rejlő anonimitás szintje a "vissza nem térülő" veszteségek kockázatát hordozza magában. India olyan törvényjavaslatot fog előterjeszteni, amely betiltja a kriptovalutákat, és pénzbírsággal sújt mindenkit, aki ilyen eszközökkel kereskedik vagy ilyen eszközöket tart - jelentette márciusban a Reuters egy, a tervről közvetlenül tudó, meg nem nevezett magas rangú kormányzati tisztviselőre hivatkozva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!