Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közvetlenül a brexit szavazást követő, 2016 júliusi eladási hullám óta nem volt olyan mértékű tőkekivonás tapasztalható az Európában befektető részvényalapokból, mint a múlt héten - írja az EPFR Global adataira hivatkozva a Financial Times. A szerdán végződő héten összesen 5,9 milliárd dollárnyi tőke távozott a kontinensen befektető részvényalapokból, ez a második legmagasabb érték az EPFR 2000-ig visszatekintő historikus adatsorában.

A csak a német részvényekbe fektető alapokból 574 millió dollárnyi tőke távozott, ezzel már zsinórban az ötödik mínuszos hetet zárták a német részvények, ekkora tőkekivonásra utoljára tavaly májusban volt példa. A brit részvényeket is kerülik a befektetők, az ottani részvényeket vásárló részvényalapokból 449 millió dollárt vettek ki, ez éles fordulatot jelent a 601 millió dolláros pozitívumot hozó megelőző héthez képest. A brit részvényalapokból az év eleje óta összesen 1 milliárd dollár távozott. A francia részvényalapok vesztesége 224 millió dollár volt a héten.

Egyre-másra gyűlnek a felhők

A lap által megkérdezett szakértők szerint a befektetők reakciója érthető, nagy kockázatot vállal az, aki a mostani körülmények között olyan brit vállalatok részvényeit vásárolja, amelyek jelentős hazai piaci kitettséggel rendelkeznek. A brexit körüli bizonytalanságra rátesz egy lapáttal, hogy az európai cégek exportkilátásait eközben jelentősen rontják a feltörekvő piacok, elsősorban a kínai gazdaság növekedési problémái. Steve Chiavarona, a Federated Investors portfólió menedzsere szerint figyelembe kell venni, hogy a kontinentális Európa nagyobb vállalati elsősorban exportra termelnek, s ennek se az erős dollár, se a kereskedelmi háború nem tesznek jót.

A feltörekvő piacok eközben változatlanul a befektetők kedvencének látszanak. Az ezekben az országokban befektető részvényalapokba 1,4 milliárd dollárnyi friss pénz érkezett, s ezzel már zsinórban 19 hete pozitív mérlegük.

A feltörekvő piacok iránti bizalmat egyébként jól mutatta a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felmérése is. Abban a megkérdezett alapkezelők közül a legtöbben a feltörekvő piaci eszközök vásárlását nevezték meg a legzsúfoltabb pozíciónak, azaz annak a befektetési stratégiának, amelyet szerintük jelenleg a legtöbb befektető követ. Erre ezt megelőzően a felmérés 20 éves történetében nem volt még példa.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!