Ismét elkerülte az Evergrande a tényleges fizetésképtelenséget: péntekig 47,5 millió dollárnyi kötvényhozamot utalt el a befektetőknek, de az nem tisztázott, hogy honnan volt erre forrásuk. Az ingatlanfejlesztő már a múlt héten is csőd közelbe került, de akkor is teljesített egy 83,5 millió dolláros Kínán kívüli kötvényekre fennálló fizetési kötelezettséget - írja a Reuters.

A most pénteki határidő elmulasztása a vállalat összes, 19 milliárd dollár értékű kötvényének keresztfizetési teljesíthetetlenségét jelentette volna a nemzetközi piacokon. A társaság szeptember 23-án, szeptember 29-én és október 11-én összesen közel 280 millió dollárnyi kamatszelvény-fizetést mulasztott el dollárkötvényeire, és mindegyiknél 30 napos türelmi időszak kezdődött.

Az Evergrande gondjai már hónapok óta lavinaszerűen nőnek, egyes elemzők szerint elkerülhetetlen a fizetésképtelenség. A társaság több mint 300 milliárd dollárnyi kötelezettség alatt vergődik, bedőlésével pedig magával ránthatja a világ második legnagyobb gazdaságát, a csőd hatása a globális piacokra is hatást gyakorolhat.

Miközben az Evergrande biztosítja a kifizetések teljesítéséhez szükséges forrásokat, más kínai fejlesztők, amelyeket az Evergrande adósságválságával kapcsolatos piaci aggodalmak sújtottak, formális fizetésképtelenségbe csúsztak. Beborult már a Fantasia Holdings, a Sinic Holdings, a China Properties Grou és a Modern Land is, amelyek e hónapban nem teljesítették dollárban fennálló adósságkötelezettségeit - nemcsak a hozamokat, de a kötvény-visszavásárlásokat sem fizették ki.

Bedőlési spirál indult

Így más, jelentős dolláradóssággal rendelkező kínai ingatlanfejlesztők is egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. A kínai állam is lépett, a szabályozó hatóságok megbeszélésre hívták a szektor cégeit, amelyek az offshore kötvények lejáratának meghosszabbítását vagy adósságátütemezést javasoltak a helyzet kezelésére. Ebből az látszik, hogy a fizetésképtelenségi spirál egyre erősebb.

A kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) és a Devizahiteles Állami Igazgatóság a héten a fejlesztőkkel tartott találkozóján azt mondta a nagy offshore adósságlejáratokkal szembesülő fejlesztőknek, hogy értékeljék a visszafizetési kockázatot és jelentsék a nehézségeket. Az NDRC arra is kérte a fejlesztőket, hogy teljesítsék az offshore adósságkötelezettségeket.

Az Evergrande részvényei még a hozamfizetés után sem tudtak erősödni: pénteken már késő délelőttre mintegy 0,8 százalékot estek, szemben a kínai ingatlanos cégeket tömörítő Hang Seng Index 0,3 százalékos csökkenésével. A Hang Seng Mainland Properties Index mintegy 0,9 százalékot esett, míg a fejlesztők szárazföldi A-részvényeinek indexe 3,6 százalékos mínuszban állt meg.

A fejlesztő kötvényeinek árfolyamai pénteken magasabbra ugrottak, a 2023. januári 11,5 százalékos kötvénye több mint 9 százalékkal, a 2024. januári 12 százalékos kötvénye pedig közel 8 százalékkal emelkedett a nap folyamán - derült ki a Duration Finance adataiból. A kötvényekkel így is több mint 75 százalékos diszkonttal kereskedtek a névértékükhöz képest, a 2023-as kötvény hozama pedig közel 190 százalék volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!