Ez lesz jövőre a Fidesz csodafegyvere

A laza monetáris és fiskális politika és a beruházások várható újbóli fellendülése nyomán gyorsulhat jövőre a magyar gazdaság növekedése. Ez támogathatja a Fideszt a közelgő, 2018 tavasz választások előtt - vélik a Bank of America Merrill Lynch elemzői.
Napi.hu, 2016. december 8. csütörtök, 18:25
Fotó: Napi.hu

Gyorsulni fog jövőre a magyar gazdaság növekedése a Bank of America Merrill Lynch elemzői szerint, s ez támogatást jelenthet a Fidesznek a 2018 tavaszi választások előtt. A befektetési bank szakértői úgy vélik, az idei 2,1 százalékról jövőre 2,6 százalékra emelkedhet a magyar GDP növekedési üteme.

A gazdaság gyorsulását több tényező is támogathatja egyszerre. Az egyik a magánszektor fogyasztása lehet, amelyet támogat a foglalkoztatottság magas szintje, a bérnövekedés és a háztartások javuló mérlege. A beruházások is növekedésnek indulhatnak 2017-ben, mivel úgy vélik, gyorsulni fog az Uniós alapokból származó tőkebeáramlás, Ez, együttesen a magánszektor várhatóan növekvő fogyasztásával a nettó export egyenlegét némileg rontani is fogja. A nagybank szakértői ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy ezek a folyamatok negatívan fogják befolyásolni a magyar munkaerő versenyképességét.

A magyar gazdaságot fenyegető kockázatok közül a jelentősebbek külföldi eredetűek, mivel a magyar gazdaság kicsi és nyitott, fokozottan ki van téve a nemzetközi tőkeáramlásoknak, s az európai autóipari teljesítményének. A költségvetési hiány szerintük jövőre jóval 3 százalék alatt maradhat, a fiskális ösztönző intézkedések mintegy egy százalékponttal növelhetik azt. Megjegyzik, a kormány elfogadott és tervez különböző fiskális ösztönző intézkedéseket, ilyen az ÁFA tervezett csökkentése, a minimálbér emelése és a járulékok tervezett csökkentése. Ez utóbbi kedvező hatású lehet a magyar gazdaság versenyképességére a BofA Merrill Lynch szakértői szerint, azonban a bérszínvonal emelkedése felfelé irányuló nyomást fejt ki az inflációra.

Ezek eredményeképpen a belső inflációs nyomás magasabb lehet Magyarországon, mint akár Lengyelországban, Romániában, vagy Csehországban, azonban ennek mértéke 3 százalék alatt maradhat. A bérnövekedés üteme jövőre átlagosan 5-6 százalékos lehet éves összehasonlításban. Megjegyzik, a magyar munkaerő piac kínálata jelenleg szűkebb, mint a válság előtti időszakban, s a munkaerő hiány komoly korlátot jelenthet a cégek növekedése előtt.

Az inflációval kapcsolatban megjegyzik, hogy nem zárhatóak ki újabb kormányzati intézkedések a szolgáltatói árakkal kapcsolatban. emlékeztetnek, hogy a 2014-es választások előtt már voltak ilyen intézkedések Magyarországon. A pénzromlás ütemének gyorsulását inkább 2018 vége felé tartják reálisabbnak.

Úgy látják, hogy ugyan az elmúlt időszakban a BUBOR volt a fókuszban, miután az MNB bejelentette, hogy ezen a csatornán keresztül kívánja végrehajtani a további lazításokat, azonban a forint euróval szembeni ereje fontosabb a jegybanki döntéshozatalban. A forint erősödése több szempontból sem lenne kívánatos, az inflációs célkitűzések, az export és a jegybank nyereségessége miatt sem. A forint erősödése növelné az importált deflációs nyomást és egy esetlegesen 300 forint alá süllyedő euróárfolyam veszteséget okozna a jegybanknak.

A BofA Merrill Lynch várakozásai szerint az MNB jövőre változatlanul hagyja a kamatokat, az infláció cél alatti alakulását tüntetheti fel. Ha szükséges, a jegybank verbális, vagy tényleges intervenciót is alkalmazhat, hogy meggátolja a forint nem kívánt felértékelődését, ugyanakkor egy, a Csehországban látott árfolyamküszöb bevezetését valószínűtlennek tartják. Mivel az MNB elzárkózik a kamatok esetleges emelése elől, ezért ez a hozamgörbe meredekségének növekedését eredményezheti - vélik a befektetési bank szakértői.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

siriq, 2016.12.08 22:41

@lzperx: en sem lattam az elmult 6 ev alatt egyetlen egy elemet sem ami a tenyleges gazdasagi novekedest iranyozta volna meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2016.12.08 19:46

Az amerikai "szakértő urak" nem tudják, hogy a Fideszt kizárólag a nyuggerek választják, így a nyugdíjak elinflálódása a Fidesz biztos bukását fogja jelenteni.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lzperx, 2016.12.08 19:26

Mind a nemzetközi, mind a hazai mértékű monetáris lazítás, ilyen gyenge forint árfolyam, ekkora uniós tőkejuttatás mellett a növekedésünk igen csekély. A fiskális lazítás még egy további ciklikus javítást eredményezhet. Sajnos ezek nélkül legfeljebb egy pozitív nullát tudunk összehozni. Fiskális oldalról azzal kellene már foglalkozni, hogy felépítsék azon intézményi elemeket, amely hosszú távon segítik a növekedést. Ez eddig egy politikai társulatnak sem sikerült. Vagy nem érdekli őket és/vagy nem is értik ezt. A fiskális kiadások tulajdonképpen az állami tőkeáramlást jelentik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html