Ez tönkreteheti a nyarunkat

Számos komoly esemény fenyegeti a piacokat és a világ gazdasági növekedését. Ezek közül az európai politikai kockázatok azok, amelyek a legnagyobb valószínűséggel megrázhatják a piacokat - vélik a Société Générale elemzői.
Napi.hu, 2016. június 2. csütörtök, 07:22
Fotó: Napi.hu

Több olyan esemény is a levegőben lóg, amelyek bekövetkeztének valószínűsége ugyan alacsony, azonban komolyan megrázhatják a piacokat és negatív hatással lehetnek a világgazdaság egészére. Ezek közül az úgynevezett "fekete hattyú" kockázatok közül a legmagasabbak az európai politikából fenyegető veszélyek, de nem elhanyagolhatóak a kínai gazdaság gyors lassulásából adóak sem - vélik a Sociétét Générale elemzői a CNBC tudósítása szerint.

Forró az európai politika

Annak az esélye, hogy nem várt politikai fordulat miatt olyan események következzenek be, amire kevesen számítanak, 40 százalék. A politika fontosságát a régióban jelzi az osztrák elnökválasztás eredménye, ahol majdnem a szélsőjobboldali jelöltet választották meg, de mutatja a közelgő brit népszavazás is az uniós tagságról. De lesznek más, fontos politikai események is a régióban. Ilyen például a német alkotmánybíróság június 21-én várható döntése az ECB által alkalmazott nem hagyományos monetáris tranzakciókról.

A Brexit szavazás június 23-án lesz, de ezt követően már azon lehet izgulni, hogy az októberre tervezett olasz népszavazás az ország politikai berendezkedésével kapcsolatban hogyan alakul - vélik a bank elemzői. Június 26-án pedig spanyol választások lesznek. S ahogy közeledik 2017, úgy közelednek a német, a francia és a holland választások is.  A Sociétét Générale szerint az eurózóna gazdaságának idei növekedési üteme 1,6 százalékos lehet.

Kína miatt is lehet aggódni

A kínai gazdaság kemény földet érése, azaz gyors lassulása szintén komolyan fenyegeti a világgazdaságot és a piacokat, ennek esélyét 30 százalékosra teszik. Annak az esélye, hogy a kínai gazdaságpolitika komoly hibát követ el, valós, s ráadásul az ázsiai gazdaság számára újabb veszélyforrás látszik körvonalazódni, ez pedig az ingatlanpiacon fújódó lufi.

A kínai hatóságok láthatóan kezdik felismerni a nem teljesítő hitelek drasztikus növekedését, és igyekeznek kezelni is a helyzetet. Azonban ezek az intézkedések komoly hibalehetőségeket rejtenek magukban. A világgazdaságban komoly visszhangja lenne annak, ha a kínai gazdaság kemény földet érést produkálna. Ennek ellenére a bank elemzői idén 6,5 százalékos kínai bővülést várnak.

A sarokban ott lapul a Fed is

Természetesen egy ilyen felsorolásból nem maradhat ki az amerikai jegybank, a Fed sem. A bank szerint 25 százalékos az esélye annak, hogy a Fed kamatemelésével kapcsolatos várakozások rendezetlenül fognak változni. A Société Générale szerint a piac ugyanis téved akkor, amikor júniusra, vagy júliusra várja a következő kamatemelést, erre ugyanis csak decemberben kerül sor, s akkor sem lesz több 25 bázispontnál. 2017-ben további három emelést valószínűsítenek.

Ha a Fed túl szigorú üzeneteket fogalmaz meg, akkor azt kockáztatja, hogy a piacon az átárazódás rendezetlenül megy végbe. Ha viszont túl enyhe, akkor a kötvénypiacokon okozhatnak zavarokat a vártnál magasabb inflációs és erősebb munkaerő piaci adatok - jellemezték a helyzetet a bank elemzői.

A nagy jegybankok monetáris politikája közötti divergencia szerintük várhatóan fennmarad, a Bank of Japan folytatja megkezdett lazításait, az ECB viszont 2017 márciusa és decembere között már kvantitatív lazítási programjainak csökkentésére kényszerülhet.

S ha nem pörög a világgazdaság

Bár a francia bank szerint egy esetleges globális recesszió esélye jelentősen csökkent, azonban ha a növekedési számok nem a vártnak megfelelően alakulnak, az komoly kiábrándulással járhat. Ha az erre adott piaci reakciók hosszabb időn keresztül negatívak, az elvezethet egy valós recesszióhoz.  Ennek esélyét 20 százalékosra teszik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Daniel Dakota, 2016.06.02 08:55

Persze a komcsi.lap a komcsi bank elemzőit idézi.... Szánalmasak ezek az összefonódások.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html