Az idei magyar költségvetés szorosnak tekinthető - írják negyedéves piaci kitekintőjükben az Erste Bank elemzői. Szakértőik szerint az idei magyar hiány 3 százalék körül alakulhat felfelé mutató kockázatokkal, véleményük szerint sok függ majd attól, hogyan alakulnak a fogyasztási adó- és  áfabevételek különösen a dohánytermékek vonatkozásában, de a pénzügyi tranzakciós adóból befolyó összeget is nehéz egyelőre megbecsülni. Az Erste elemzői szerint a magyar költségvetés tervezésénél figyelembe vett 2,4 százalékos inflációs becslés túlzónak tűnik, ők 2 százalék körülire teszik az idei várható pénzromlás mértékét.

Mindezek eredményeképp mintegy 0,5-0,8 százalékkal is magasabb lehet az idei hiány a tervezettnél. Ugyanakkor nem kizárható, hogy ha valóban így alakulna, akkor a kormány további adókkal terhelné a vállalati szektort ennek fedezésére, azonban ennek jelenleg még kicsi a valószínűsége -áll az anyagban.

Tovább mentik a devizahiteleseket

Eközben a devizahitelesek problémáinak megoldását nem adta fel a kormány, hogy ennek mekkora költségei lesznek a magyar bankrendszer tekintetében egyelőre nehéz megbecsülni, sok függ a bírósági döntésektől az anyag szerint. Az ügyben várhatóan az első félévben várható valamilyen megoldás.

Az Erste szerint a mostani közvélemény kutatási adatok szerint azt lehet valószínűsíteni, hogy a választásokat követően ismét a Fidesz állíthat kormányt a következő négy évre, azonban a parlamentben várhatóan már nem lesz kétharmados többsége.

Az MNB által indított növekedési hitelprogram várhatóan segíti majd 2014-ben a hitelezés fellendülését, s eközben vannak arra utaló jelek, hogy a nemteljesítő hitelek állományának növekedése lelassul. További sokkok nélkül akár meg is állhat, s ez a céltartalékolás csökkenésén keresztül is kedvezően hathat a bankok profitabilitására.

A lakossági fogyasztás várhatóan növekedésnek indul az elmúlt évek csökkenését követően idén, a válság óta az a 2004-es szintre esett vissza. A fordulatot a folyamatban idén a reálbérek emelkedése és az elhalasztott fogyasztás együttes jelentkezése hozhatja el.

Csak a Richterben látnak fantáziát

A magyar részvénypiacon egyedül a Richter részvényeit tartják vásárlásra érdemesnek a bank elemzői, bár a részvény az MSCI indexekbe való visszakerülés miatt már sokat emelkedett. A bekövetkezett áremelkedés mértéke miatt a papír már nem szerepel az Erste 10 leginkább vételre ajánlott régiós részvényt tartalmazó listáján.

A két bankrészvény, az OTP és az FHB esetében egyaránt tartást javasolnak, megjegyezvén, hogy az enyhén pozitív gazdasági fordulatból mindketten profitálhatnak. Az őket övező kockázatok csökkenéséről azonban csak a devizahiteles probléma megoldását követően lehet majd beszélni.

A Molt alulárazottnak tartják régiós összehasonlításban, azonban a horvát INA jövőjével kapcsolatos bizonytalanság nagy kockázatot jelent a cég számára, ezért csak tartásra javasolják a részvényt. Így van ez a Magyar Telekom esetében is, amelynél szerintük megvan az esélye, hogy az idei év pozitív fordulatot hoz a cég gazdálkodásában. A kisebb részvények közül az Állami Nyomdáról említik meg, hogy a társaság jó formában van, magas a készpénzállománya és vonzó a részvények osztalékhozama.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!