A Facebook csökkenő piaci kapitalizációja egy pozitívumot tartogathat a technológiai óriás számára: az új trösztellenes felelősségre vonást könnyen megúszhatják, ha beesnek a 600 milliárd dolláros küszöb alá - írja a CNBC.

A nemrégiben Meta névre átnevezett vállalat piaci kapitalizációja 2020 májusa óta először zárt 600 milliárd dollár alatt kedden. A részvények 2,1 százalékot estek, így a cég tőzsdei értéke 599,32 milliárd dollárra csökkent.

A 600 milliárd dolláros piaci tőkeérték történetesen az a szám, amelyet a képviselőházi törvényhozók a kifejezetten a Big Tech-et célzó versenytörvénycsomagban a "fedezett platform" küszöbértékeként jelöltek meg. Ha a Meta e küszöbérték alatt maradna, elkerülhetné az újonnan bevezetendő további szigorításokat, amelyek a vállalat üzleti tevékenységét és az üzletkötéseket befolyásolnák, miközben nagyobb társai, mint az Amazon, az Alphabet, az Apple vagy akár a Microsoft is a szabályok hatálya alá kerülnének.

Jó ideig eltarthat, amíg a törvényjavaslatok bármelyike hatályossá válik, ha egyáltalán ez megtörténik. Ezért még a jogszabályokat módosíthatják, tehát akár átmehet az a szenátusi módosító javaslat, amely alacsonyabb, 550 milliárd dolláros piaci küszöbértéket alkalmaz, mint a képviselőházi törvényjavaslat.

A mérföldkő mégis rámutat a technológiai iparágat célzó törvények megalkotásának egyik kihívására. Amellett, hogy a törvényjavaslatok nem oldják meg az elavult kihívásokat, mire elfogadják őket, a jogalkotóknak meg kell próbálniuk a vállalatok egy kiválasztott csoportjára kiterjeszteni azokat.

Az egyik törvényjavaslat, amely jelentős hatással lehet a Metára, ha az átadásakor már érintett platformnak számít, a Platform Competition and Opportunity Act. A törvényjavaslat, amelyet eredetileg Hakeem Jeffries, New York-i demokrata képviselő terjesztett elő, és amelynek egy másik változatát Amy Klobuchar, minnesotai szenátor terjesztette elő, megnehezítené a célzott platformok számára a fiatal potenciális riválisok felvásárlását.

A Facebook már a hatályos törvények alapján küzd egy trösztellenes perrel a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnál, amely azt állítja, hogy az Instagram és a WhatsApp felvásárlását a monopolhatalom fenntartására használta fel. Ha ez az új törvényjavaslat törvényerőre emelkedne, és a Meta hatálya alá kerülne, az még inkább megnehezíthetné a vállalat számára, hogy a jövőben hasonló felvásárlásokat hajtson végre.

A cég részvényárfolyama kettő fontos dolog miatt van esésben az elmúlt időszakban: kiderült, hogy miután az Apple letiltotta a Facebook-applikáció követését a háttérben, amikor az alkalmazás nem fut, a platformon futó hirdetések rosszabbul teljesítettek. Valamint a Meta beszámolójában felvetették a lehetőséget, hogy kivonulnának Európából az Instagrammal, a Facebookkal és a Whatsapp-pal a GDPR-szabályozás miatt, mely megtiltaná, hogy a 300 millió európai felhasználójuk adatait amerikai szervereken tárolják.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!