Csütörtökön indul az Egyesült Államokban az Alcoa gyorsjelentésével a negyedik negyedéves jelentési szezon. Korábban az alumínium ipari óriáscég számait tekintették a jelentési szezon hivatalos kezdetének, azonban miután a cég helyét átvette a Dow Jones Industrial indexben a Nike, már megoszlanak a vélemények arról, hogy valóban annak számít-e. Az igazi nagyüzem a jövő héten várható, ekkor már a legnagyobb amerikai bankok, a Wells Fargo, a JPMorgan, a Citigroup és a Bank of America is előállnak számaikkal.

Az elemzők szerint kifejezetten jó negyedéven lehetnek túl az amerikai cégek, a Thomson Reuters adatai szerint az S&P 500-as indexben szereplő cégek nyeresége 7,6 százalékkal növekedhetett a tavalyi utolsó negyedévhez képest, a harmadik negyedévben 6 százalékos volt ez az arány.

Óvatosságra intő jel lehet azonban, hogy rekordmértékűre nőtt azon cégek száma, amelyek a piachoz képest kedvezőtlenebb előrejelzést tettek közzé saját nyereségükre vonatkozóan. A FactSet adatai szerint az indextagok közül 107 társaság közölt becslést saját várható nyereségére vonatkozóan, s ezek közül 94 olyan akadt, amely az elemzőknél kevesebbre becsülte saját éves profitját. Ez rekordnak számít a felmérés 2006-os indítása óta - írja a Marketwatch. A FactSet becslései szerint egyébként az átlagos profitnövekedés nagysága csak 6,3 százalékos lesz.

Kérdés, hogy ez a cégek pontosabb előrejelzésének köszönhető-e, vagy pedig a cégek próbálják meg így menedzselni előzetesen a felfűtött várakozásokat. Egy alacsonyabb számról szóló profit előrejelzés ugyanis növelheti az esélyét annak, hogy a társaság pozitív meglepetéssel szolgálhat.

s&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader

A befektetők várhatóan a korábbiaknál kisebb jelentőséget tulajdonítanak majd a nyereségadatoknak, s inkább az árbevétel alakulására koncentrálhatnak a jelentési szezon során - mondta Horváth Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője. Véleménye szerint a csúcsok közelében tartózkodó indexek ellenére még mindig lehet találni olyan szektorokat és egyedi sztorikat, amiben lehet fantázia. Ilyenek lehetnek technológiai szektor, de nem az elmúlt év üdvöskéi, a közösségi oldalakat üzemeltető cégek, a Fecabook, vagy a Twitter, hanem inkább a Microsoft, vagy a Lenovo okozhatnak kellemes meglepetéseket.

Ha megindul egy szektorok közötti rotáció az amerikai piacon, akkor jól teljesíthetnek az eddigi lemaradó iparágak - véli a szakember. Ilyenek lehetnek a közműcégek, az energiaszektor, vagy az alapanyaggyártó szektor is. Az elemző fantáziát lát a kiskereskedelmi hálózatokat üzemeltető cégek részvényeiben is, ezek ugyanis az amerikai gazdaság erősödéséből sokat profitálhatnak. Az olyan szektorbeli cégek, mint például a J.C.Penney sokat nyerhetnek azon, ha az erősödő fogyasztás mellett sikerül emelniük az elmúlt években igencsak alacsonyra csökkentett árréseiken.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!