Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Határozott kamatemelést ígért szerdán Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerdán, hogy stabilizálja a pénzpiacokat.

Ez meg is történt, az egyhetes betét kamatát 200 bázisponttal 9,75 százalékosra szigorította a jegybank.

Gyorsan  elillant a forint ereje

A forint csütörtökön erősebb volt nyitáskor, mint szerdán délután, amikor is szinte minden valutával szemben új történelmi mélypontra került. Az euró ellenében 416,859-nél, a dollárral szemben 409,899-nél volt a tetőpont.

A kamatemelés bejelentése után nem sokkal ismét gyengülni kezdett a forint, most már 413 forint fölött jegyzik az eurót, és 404 forintnál van a dollár, vagyis megnyugvást nem hozott a jegybank intézkedése. 

Nem az MNB-n múlik

A háttérben az áll, hogy folytatódott az euró vesszőfutása az energiaválság miatti aggodalmak hatására, noha a norvégiai sztrájk befejezése némi enyhülést okozott a gázpiacon. Az eurót továbbra is nyomás alatt tartják a kifejezetten negatív kilátások, a német külkereskedelmi mérleg deficitbe csúszása, miközben az Egyesült Államok nettó energiaexportőr, ráadásul a kamatemelések is előrébb tartanak a tengerentúlon - közölte a Takarékbank.

Az euró gyengülése magával rántotta a régiós devizákat, így szokás szerint a forint gyengült a legnagyobb mértékben a magas bétája és a piac által vélt, de eltúlzott sérülékenység miatt, így a forint gyakorlatilag szabadesésben 416 fölé gyengült az euróval, és 410 közelébe a dollárral szemben. Az árfolyam délután élesen megfordult, miután Virág Barnabás MNB alelnök az egyhetes betéti kamat határozott emelést vetítette előre, mivel a jelenlegi pénzpiaci turbulencia érdemben rontja az inflációs kilátásokat. Így végül a forint a gyengülés nagy részét ledolgozta - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. 

Egyre nagyobb kamatemelések kellenek

A múlt héten az MNB már lépett egy nagyot: 185 bázisponttal emelte az alapkamatot, az az intézkedés viszont csak néhány napra javított a forint helyzetén, hiszen ezen a héten már napról napra új történelmi mélyponton volt a magyar fizetőeszköz. 

Hasonló mértékű kamatemelések utoljára a 2008-as válság idején voltak, 2008 októberében az október 23-ai hosszú hétvége előtt emelte meg 300 bázisponttal az alapkamatot az MNB, hogy elejét vegyes a forint és a magyar eszközök elleni spekulációnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!