Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB csütörtöki tenderén az egyhetes betéti eszközének kamatát 9,75 százalékra emelte, ez újabb nagy, 200 bázispontos szigorítást jelent.

Virág Barnabás alelnök már szerdán megalapozta, hogy a jegybank egy határozott lépésre készül csütörtökön. Ez különösebben nem meglepő, lévén hogy a héten egymás után szakította át a negatív rekordokat a forint, szerdára már a 417-es szinttel flörtölt az euróval szemben.

Virág szavai meggátolták szerda délután és este a forint további gyengülését, leginkább azért, mert a piaci egy méretes kamatemelésre várt.

Így várta a forint a mai MNB-döntést

Csütörtök reggel fél 8-kor a bankközi devizapiacon az eurót 408,4 forinton jegyezték, egy dollár 400,2 forintba, míg a svájci frank darabja 413,2 forintra került.

Mindezek ugyan a néhány héttel ezelőttihez képest jóval gyengébb értékek, viszont jobban festenek, mint  a szerdai mészárlás csúcsértékei.

Júniusi rendes kamatdöntő ülésén a monetáris tanács egy óriási, 185 pontos kamatdöntésről döntött, többek között azért, hogy a hetente változó egyhetes eszköz és az alapkamatot összezárja. Ez a terv a negatív forintrekordok miatt néhány nap alatt elszállt.

Már több mint fél éve tart

A csütörtökönként tartott egyhetes betéti tenderek aukcióin az alapkamattól el lehet térni, így az ezeken kialakuló, az alapkamatnál magasabb kamatszint az, ami ténylegesen érvényes a piaci működésben. Amióta ezt a lehetőséget az MNB megteremtette emelt is minden alkalommal.

  • Az MNB monetáris tanácsa 2021. november 16-án arról döntött, hogy a csütörtökönként meghirdetendő egyhetes betét kamata az alapkamat fölé is mehet. Ez egyben azt is jelentette, hogy az MNB búcsút intett a tavaly nyáron beállt konvencionális fordulatnak, amikor a kiegészítő eszközök mellett évek elmúltával ismét az alapkamat vált a központi eszközzé. Így a tényleges kamatszint az egyhetes eszköz miatt ismét eltérhet az alapkamattól. Ezeken felül az MNB a swap-eszközeit is újragondolta, a tervezett fokozatos kivezetés helyett azonnal lép, ezzel is mérsékelve bankrendszerben lévő likviditást. Mivel az egyhetes betéti tenderen jelenleg az MNB korlátlanul elfogadja az ajánlatokat, ez a kamat vette át újra az irányadó szerepet. 
  • 2021 november 18-án valóban megérkezett a következő emelés: az egyhetes betéti eszköz kamata 40 bázisponttal, 2,5 százalékosra ugrott.
  • Az irányadó kamat november 25-én 2,9 százalékra, december 2-én pedig 3,1 százalékra nőtt. A 2021. december 9-i 20 bázispontos újabb emelést az is lehetővé tette, hogy a monetáris tanács november 30-án a kamatfolyosót kiszélesítette és aszimmetrikussá tette.
  • Ezt követően december 23-án 30 bázispontos, 30-án pedig 20 bázispontos szigorítás volt, akárcsak 2022. január 6-én, így már 4 százaléknál járt a kamat. Innét egy hónapos pihenés következett, február 3-án pedig 30 százalékos emelés jött, akárcsak február 26-án. Innét következett március 3-án a 75 bázispontos ugrás, majd március 10-én jött az újabb 50 bázispont, ezt követte a március 24-i 30 bázispontos emelés, így akkor 6,15 százalékos lett a ráta. Innét emelt április 28-án újabb 30 bázispontot a jegybank, majd következett június 2-án újabb 30 bázispont és értük el a 6,75 százalékot.
  • Innét még két ugrás következett: június 16-án 50 bázisponttal szigorítottak, majd a június 30-i újabb 50 bázisponttal érkezett el a 7,75 százalékos kamat kora, amelyet mától újabb 200 bázisponttal fejeltek meg.