Folyamatosan esik szerdán a forint minden más fizetőeszközzel szemben a devizapiacokon. A történelmi mélypontok félóránként megdőlnek, reggel óta majdnem 9 forintot drágult az euró.

Percről percre romlott a helyzet szerdán

Az aktuális mélypont 416,859 az euróval szemben, a dollár ára 409 forint fölött is volt, a svájci franké pedig 421 forint fölé ment.

A forint jelenleg a világ leggyengébb valutája minden bizonnyal, és nem sok esély van arra, hogy erősödjön, mivel komolyabb technikai támaszokat sem látnak a szakértők, és fundamentálisan sem segíti semmi a magyar fizetőeszközt. 

Mi vár a forintra?

A forint egyrészt az európai kilátások érdemi romlása, és az euró zuhanása miatt szakadt, de bőven szerepet játszottak a hazai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak is. A gázárak robbanása egyszerre rontja a költségvetési és a folyó fizetési mérleg kilátásait, a gyengülő forint pedig tovább rontja a hazai gazdaság egyensúlyát az egyre drágább finanszírozáson keresztül, ami tovább gyengíti a forintot.

Elemzők szerint a befektetők amiatt is aggódnak, hogy a gázárak okozta újabb problémákat az extraprofitadó kiterjesztésével oldaná meg a kormány, ami tovább rombolhatja a hazai gazdasággal szembeni bizalmat.

Érdemi erősödést az energiaválság csillapodása, illetve Magyarország Brüsszellel történő megállapodása hozhatna a forint számára a szakértők szerint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!